Drentse variant op Afrikaanse Big Five

De Drents Big Vief als tegenhanger van de Afrikaanse Big Five. Vormgeefster Rosa van der Kamp kwam daar voor haar afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven mee op de proppen.

Het resultaat is onder meer een boekje over zeldzame Nederlandse landbouwrassen en een fietstocht, waarbij je de Drents Big Vief kunt bewonderen. De eerste fietssafari is gepland in gemeente Noordenveld en laat de mensen kennis maken met het Drents Hoen, de Blaarkop, het Bonte Bentheimer varken, de Nederlandse landgeit en het Drentse landschaap.

Stuk voor stuk rassen die je vroeger veelvuldig zag op de boerderij, maar tegenwoordig zeldzaam zijn. Daarom wil Van der Kamp er graag aandacht aan schenken. 'Ik vind het belangrijk om mensen daar kennis mee te laten maken. Niet alleen omdat het cultureel erfgoed is, maar ook omdat deze rassen belangrijk genetisch materiaal met zich meedragen.'

Kijken en eten

De 40 kilometer lange tocht gaat langs boerderijen en horeca waar ook producten van de dieren geproefd en gekocht kunnen worden. 'Het is misschien voor sommige fietsers een beetje vreemd dat je de dieren eerst bekijkt en even later ook van eet. Maar alleen op deze manier hebben deze rassen nut en een bestaansrecht. En blijven ze hopelijk voortbestaan.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer