Pootgoedexport+loopt+achterstand+op
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Pootgoedexport loopt achterstand op

De verkoop van pootgoed van oogst 2017 naar buitenlandse bestemmingen is tot en met februari ongeveer 10 procent lager ten opzichte van vorig jaar.

Tot en met 28 februari is van oogst 2017 in totaal 497.425 ton pootgoed geëxporteerd. Vorig jaar was dat op hetzelfde moment in het afzetseizoen al 553.648 ton. De achterstand in de export komt met name voor rekening van afzetbestemmingen in Europa en Azië, blijkt uit de voorlopige exportcijfers van NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie).

In Noordwest-Europa komt de export van pootgoed relatief laat op gang. Dat geldt bijvoorbeeld voor bestemmingen als België en Duitsland. Belgische afnemers kochten dit seizoen tot en met februari 6.756 ton pootgoed. Dat is nu al 10.000 ton minder dan vorig jaar op hetzelfde peilmoment. België was in seizoen 2016-2017 de belangrijkste exportbestemming met meer dan 100.000 ton pootgoed.

Vooral Zuid-Europa is tot dusver minder in de markt voor Nederlands pootgoed. Dat lijkt het gevolg van tegenvallende consumptieprijzen. De exportvolumes naar landen als Italië, Spanje en Portugal blijven behoorlijk achter ten opzichte van het vorige afzetseizoen.

Vroege export

Naar Azië is tot eind februari 103.722 ton pootgoed verscheept. Dat is ruim 18.000 minder dan vorig jaar. Belangrijke exportlanden als Saoedi-Arabië en Syrië zijn dit jaar terughoudender met de aankoop van Nederlands pootgoed. Verder is naar Aziatische bestemmingen waarschijnlijk ook sprake van verlies van marktaandeel, doordat voor vroege export niet op tijd product beschikbaar was.

De export naar Afrika is waarschijnlijk vrijwel afgerond en verloopt positief. De exportteller naar Afrikaanse landen staat tot en met februari al op 187.542 ton en dat is bijna 4.000 ton meer dan vorig jaar in het hele seizoen. Opvallend is de grotere afzet naar Algerije en Marokko. De verkoop naar Egypte blijft behoorlijk achter in vergelijking met een jaar geleden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer