Achterstand+pootgoedexport+loopt+terug
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Achterstand pootgoedexport loopt terug

De achterstand in de export van pootaardappelen is minder groot dan twee maanden geleden.

Uit de voorlopige exportcijfers van de NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie) blijkt dat tot en met eind april 777.000 ton Nederlands pootgoed naar het buitenland is verkocht. Vorig jaar op hetzelfde moment was dat nog 796.000 ton.

De achterstand in de export is daarmee teruggelopen tot zo'n 3 procent. In maart was de export nog ruim 10 procent kleiner dan in 2017, gerekend over dezelfde exportperiode. Vooral de verkoop van pootgoed naar bestemmingen in West-Europa is de laatste periode goed op stoom gekomen.

Grootste afnemer

Vooral Duitsland en België zijn alsnog behoorlijk in de markt voor Nederlands pootgoed. Naar België is tot en met eind april bijna 89.000 ton pootaardappelen verkocht en daar moet het verkochte volume van deze maand nog bijkomen. In de tussenstand is Duitsland inmiddels de grootste afnemer (net boven België) met ruim 89.000 ton. Dat is meer dan de in totaal aangekochte hoeveelheid pootgoed van vorig seizoen.

De kleinere pootgoedexport van dit seizoen komt vooral voor rekening van de Zuid-Europese bestemmingen en Azië. Dit wordt enigszins gecompenseerd door de grotere export naar Noord-Afrikaanse landen als vooral Algerije en Marokko.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer