'Nominatie Women's Innovation Award kroon op werk'

Judy Kerkhofs van ontwikkelboerderij De Laarhoeve in Diessen mocht maandag bij het Europees Parlement in Brussel haar bedrijf presenteren, in het kader van de finale van de Women's Innovation Award. Een initiatief van de Europese koepelorganisatie voor landbouworganisaties Copa Cogeca.

%27Nominatie+Women%27s+Innovation+Award+kroon+op+werk%27
© Twan Wiermans

En, gewonnen?

'Nee dat niet. Maar dus wel doorgedrongen tot de beste vijf van de EU. We zien dat als een kroon op ons werk. Ik stond daar niet voor mezelf, maar voor ons bedrijf met al het personeel en natuurlijk onze medewerkers.'

Onze medewerkers hebben een achterstand tot de arbeidsmarkt en komen bij ons om te werken, niet om hun tijd door te komen

Judy Kerkhofs van ontwikkelboerderij De Laarhoeve

Hoe verliep de weg naar de finale?

'Nou, wij hebben ons niet zelf opgegeven voor deze prijs, maar zijn genomineerd door ZLTO. Die zijn partner in ons project om ons proeflokaal De Kromme Pollepel verder te ontwikkelen en in de markt te zetten.

'In eerste instantie dacht ik bij mezelf: dat wordt toch niets met die award. Ik was het eerlijk gezegd ook vergeten, tot ik hoorde dat we bij de laatste vijf van Europa zaten.'

Hoe gaat dat, zo'n finale?

'In Brussel mochten we ieder een presentatie van tien minuten geven. Ik moest dat in het Engels doen, omdat er geen vertaler voor Nederlands was. Dat was iets lastiger.'

Wat vertel je in tien minuten?

'Ik legde de focus op het tegengaan van voedselverspilling. Het thema van deze editie was 'Innovatieve oplossingen voor duurzame landbouw'. Bij De Laarhoeve verwerken we tweedekeusproducten van telers in de buurt tot jam, chutney of andere eindproducten.

'Ik heb ook verteld dat onze medewerkers een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben en dat ze bij ons komen om te werken, niet om hun tijd door te komen.'

Hoe gaat dat in de praktijk?

'We doen dit al heel lang en je kunt deze mensen echt heel veel leren. We hebben nu vijftien medewerkers met een beperking in dienst en zes vaste krachten. Dat zijn koks en activiteitenbegeleiders. We willen graag groeien naar 25 medewerkers. Maar het is een moeilijke doelgroep. Er komt gewoon iets meer bij kijken, zoals een indicatie.'

Groeit de productie?

'Ja, we groeien al jaren. Eerst maakten we alleen aardbeienjam, nu verwerken we onder meer ook stoofperen, rode kool en tomaten. De bouw van ons nieuwe productiegebouw en magazijn is bijna klaar. We produceren meer en meer op aanvraag van boeren die het product dan weer zelf in hun eigen winkel onder eigen naam verkopen. Dat doen we ook het liefst, want het verkopen is te moeilijk voor onze medewerkers.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer