Boterprijs+levert+opnieuw+fors+in
Nieuws
© pixabay

Boterprijs levert opnieuw fors in

De boternotering van ZuivelNL leverde deze week opnieuw flink in. Ten opzichte van vorige week is verse boter, verpakt in 25 kilo carton, 25 euro minder waard. Vorige week zakte de boterprijs ook al 25 euro.

Weipoeder en melkpoeder, in verschillende varianten, veranderden niet of nauwelijks in prijs, blijkt uit de zuivelnotering. Het is de positieve trend in de kaasprijs die de prijs van boerderijmelk ondersteunt, zeggen zuivelmarktdeskundigen. Ook het teruglopende melk aanbod in Nederland ondersteunt de melkprijs. Dit is met name zichtbaar in de prijs van spotmelk, die al enkele weken licht stijgt. Wereldwijd loopt de melkproductie veel minder hard terug dan in Nederland.

In Nieuw-Zeeland, een belangrijke speler op de wereldmarkt voor zuivel, is de start van het nieuwe grasgroeiseizoen zelfs voortvarend. Er wordt 8 procent meer geproduceerd dan vorig jaar in oktober in Nieuw-Zeeland, meldt de Europese Unie.

Afvlakking melkproductie

Tot halverwege dit jaar was de maandelijkse melkproductie wereldwijd sowieso het hoogst ooit geproduceerd. Niet alleen de Europese Unie produceert meer melk dan ooit tevoren, maar ook het op een na grootste melkveehouderijland ter wereld, de Verenigde Staten. Die zien de melkproductie jaar op jaar met enkele procenten toenemen. Maar door de extreem droge zomer is de melkproductietoename in West-en Noord-Europa de afgelopen maanden afgevlakt.

De wereldwijd toonaangevende Global Dairy Trade beurs publiceerde dinsdag haar veertiendaagse notering. Zuivelproducten daalden gemiddeld een heel klein beetje, met 0,3 procent, waarde. Dat is een trendbreuk ten opzichte van de voorgaande drie noteringen die een telkens toenemende waardedaling van zuivelproducten lieten zien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer