Hele+en+halve+leugens
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Hele en halve leugens

Waar ooit wetenschap en rechtvaardigheid leidend waren, lijkt het er steeds meer op dat one-issuepartijen en -bewegingen bepalen wat goed is voor het volk. De dertien organisaties in de Groene11 twitteren Trumpiaans hun idealen de wereld in. Als burger van dit land spreekt altijd wel een van de aangedragen punten je aan.

Van onze volksvertegenwoordigers had ik meer verwacht dan regelmatig achter krantenkoppen en Twitterberichten aan lopen. Economie, ecologie en cultuur zijn gecompliceerde zaken die een brede integrale afweging vragen op basis van een breed palet aan feiten.

Op de land- en tuinbouw komt al jaren een stortvloed aan regels en wetten af om steeds weer nieuwe problemen te tackelen. Het voelt alsof we met twee benen vastgeketend zitten in regels en er toch van ons wordt gevraagd om te bewegen. Want we moeten ook nog werken aan zaken als klimaat, biodiversiteit en kringlooplandbouw.

Kamer, regering, minister, doe ons de boeien af en we doen wat we al eeuwen doen: zorgen voor een mooi landschap en goed en gezond voedsel. Stel reële doelen die hoogwaardige ondernemers ook kunnen halen. Hiermee creëer je draagvlak én voorkom je dat mensen gedwongen worden de randen van de wet te zoeken. Boeren leven van biodiversiteit en klimaat en alles wat daarbij hoort en hebben daar een existentieel belang bij.

Kamer, regering, minister, doe ons de boeien af en we doen wat we al eeuwen doen: zorgen voor een mooi landschap en goed en gezond voedsel

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Wat mij betreft gaan we ervoor, maar dan wel met een beloning. Zolang we van de hele wereld zonder extra eisen producten importeren, zal die beloning niet van de markt komen. Doe ons eerst de boeien af, zodat we weer kunnen ondernemen in een modern tijdperk, geld verdienen en daarmee investeren in de toekomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer