%27Meedoen+met+BIG+Challenge%3F+Absoluut+doen%21%27
Nieuws
© Big Challenge, familie Van Grops

'Meedoen met BIG Challenge? Absoluut doen!'

Als Jan van Gorp uit Udenhout door zijn vrouw Henriëtte wordt gevraagd met BIG Challenge mee te doen aan Alpe d'HuZes, staat hij voor een dilemma. Een druk agrarisch bedrijf met melkkoeien en varkens, een druk gezin, maar ook de drive zich in te willen zetten voor het goede doel. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

In het najaar van 2017 besluit Henriëtte van Gorp zich aan te sluiten bij het BIG Challenge-team van Coppens Diervoeding. Samen met haar collega's zal ze de Alpe 'd Huez beklimmen. Ze vraagt haar man Jan ook mee te doen.

• Lees ook: BIG Challenge zoekt deelnemers voor Alpe d’HuZes

'Ik mee fietsen?, zei ik haar. Ik had nog nooit gefietst. Ja, vroeger naar de kroeg en naar school, maar dat was het dan wel zo'n beetje. Ik bedacht me dat ik eerst maar eens op zo'n wielrenfiets moest gaan zitten voor ik iets zou besluiten.'

Impact

Zo gezegd, zo gedaan. Jan huurt een wielrenfiets, leent fietskleding en gaat met Henriëtte op pad. Dat gaat niet alleen goed, hij heeft meteen ook lol in het fietsen. Jan hakt de knoop door. 'Ik besloot mee te doen en het avontuur aan te gaan. En echt, ik heb er nooit spijt van gehad. Het is een geweldige ervaring. Het heeft me gigantisch veel tijd en energie gekost, maar ik heb er ook gigantisch veel voor terug gekregen.'

Meedoen met Alpe 'd HuZes is geen vanzelfsprekendheid, maar Jan is enorm gemotiveerd zich in te zetten voor het goede doel. 'Ik wist dat meedoen aan Alpe d'HuZes veel impact zou gaan hebben op ons gezin en dat ik veel moest gaan regelen voor het bedrijf.'

Alle voorbereidingen, het trainen, de sponsoracties, het kost allemaal heel veel tijd, weet Jan. 'Maar ik had het er dubbel en dwars voor over. Je weet waar je het voor doet. Je kent de verhalen van mensen met kanker. Met mijn inzet wilde ik iets bijdragen en geld bij elkaar fietsen voor KWF.'

Ik heb de keuze

Jan heeft met 110 melkkoeien, tachtig stuks jongvee en vijfhonderd vleesvarkens een druk bestaan. Tijd over heeft hij niet. Zeker niet in het drukke voorjaar wanneer de oogst voor de deur staat. 'Ik heb keuzes gemaakt. Mensen met kanker hebben geen keuze. Zij moeten door. Maar ik had die mogelijkheid wel. Normaal tennis ik, maar ik heb de jongens gezegd dat ik er tot juni niet zou zijn. In plaats van te tennissen, zat ik op de fiets.'

Het is vooral een kwestie van goed plannen, ervaart de veehouder. 'Had ik even tijd over dan sprong ik op de fiets voor een trainingsrondje. In de avond ging ik naar de sportschool en fietste ik af en toe nog een trainingsrondje. Het voordeel is natuurlijk dat ik als agrariër een goede conditie heb. Op de boerderij ben je de hele dag in beweging, maar dat is niet genoeg om vijf keer de berg op te gaan.'

Zoon Giel draagt steentje bij

Jan heeft gelijk. Als je goed getraind aan de voet van de berg wilt staan, heb je niet genoeg aan korte trainingsrondjes. Ook de trainingstochten van drie of vier uur komen om de hoek kijken. Jan gaat geregeld met het team van Coppens Diervoeding trainen. Zo nemen Jan en Henriëtte samen met hun teamgenoten deel aan de AD6lusjes, een meerdaagse clinic in de Ardennen.

Ook fietsen ze de Amstel-Goldrace en de Eiffeltocht. Het is niet alleen hard werken, het is ook goed voor het teamgevoel en ze hebben veel plezier. Wel is Jan voor de trainingstochten soms twee dagen van huis. Rondom de koersdag in juni is dat zelfs een hele week. Met een agrarisch bedrijf is het niet simpelweg vakantiedagen opnemen en gaan. Er moet vooraf heel wat geregeld worden.

Iedere agrariër weet dat je alleen met een gerust hart weg kunt als op je bedrijf alles goed geregeld is. 'Een week weg kost je in feite een dubbele vakantie. De vakantie en de vervangende arbeid die geregeld moet worden voor je bedrijf. Bij ons hield onze zoon Giel het bedrijf draaiende. Hij is nog maar zeventien en heeft dat supergoed gedaan. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.'

Cadeau voor het leven

Ook al was fietsen tot voor kort vreemd terrein voor Jan, op de koersdag presteert hij het om maar liefst vijf keer de berg te bedwingen. Hun oudste dochter Anouk en jongste zoon Wouter zijn er bij om hem en Henriëtte aan te moedigen.

'Het was een geweldige ervaring. Ik was me zo bewust waarvoor ik het deed. Het was ook zo fijn dat ik dit samen met Henriëtte, Anouk en Wouter kon beleven. Herman Houweling zei ooit: 'Het zijn allemaal mooie mensen op die berg'. Hij had helemaal gelijk. Iedereen helpt elkaar. Er is zoveel saamhorigheid. Dat geldt niet alleen voor de agrariërs onder elkaar, maar voor alle Alpe d'HuZessers. Het is één grote familie.'

Op de vraag of Jan een advies heeft voor degene die overwegen deel te nemen aan Alpe d'HuZes met BIG Challenge, is voor hem maar één antwoord mogelijk: 'Als je de mogelijkheid hebt, absoluut doen!!! Wat je moet investeren is niet niks, maar je krijgt er zo veel voor terug. Mij werd vooraf een cadeau voor het leven beloofd. En echt dat is het geworden. Ik gun het iedereen om dit ook mee te maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer