Hobbyschapenhouders+krijgen+moeite+met+wolf
Achtergrond
© Joost de la Court

Hobbyschapenhouders krijgen moeite met wolf

Schapenhouders die hun koppels kleinschalig als neventak of hobbymatig houden, krijgen het moeilijk met de komst van de wolf. De kosten van preventie kunnen flink oplopen, waarschuwt bestuurslid Gijsbert Six van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders.

Six heeft veertig Drentse heideschapen lopen achter zijn woning in Benneveld, gemeente Coevorden, en op vijftien andere percelen. Zaterdag heeft hij 500 meter wolvenwerend raster laten zetten in een natuurgebied dat de schapen begrazen. 120 centimeter hoge palen, zes stroomdraden met 7.000 volt erop, een uitgave van zo'n 2.600 euro.

In dit geval gebeurde dat met steun van de gemeente, de boermarke en natuurorganisatie Wolfe Fencing. 'De kans deed zich voor om dat nu zo te doen.'

Wandelwolf

Six zag van nabij wat de wolf kan aanrichten. Twee naburige schapenhouders kregen dit voorjaar bezoek van een 'wandelwolf', een rondtrekkend exemplaar op zoek naar een territorium die in het voorbijgaan tien dieren doodbeet. 'Je kunt zo precies zien welk traject is afgelegd. Ik heb geluk gehad', zegt hij als hij het imposante hekwerk toont.

Als wij de wolf accepteren, moet de overheid bijdragen

Gijsbert Six, bestuurslid Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders

• Lees ook: Mogelijk wolvenkoppel op de Veluwe

Volgens de schapenhouder lijkt het nieuwe wolvendraaiboek waar de provincies aan werken, geen rekening te houden met de positie van de vele kleinschalige schapenhouders. 'We hebben het dan wel over 80 procent van alle schapenhouders in Nederland. Het publiek vindt de komst van de wolf prachtig, dat rechtvaardigt steun.'

Maatschappelijke prestatie

Kleinschalige schapenhouders leveren een maatschappelijke prestatie. Hun dieren onderhouden het landschap en houden genetisch erfgoed in stand. Zij halen geen of nauwelijks inkomsten uit hun dieren, maar moeten net zo goed flink investeren in preventieve maatregelen om de wolf buiten de deur te houden, licht Six toe.

Het nieuwe wolvendraaiboek wordt waarschijnlijk volgende maand gepresenteerd. De Drentse schapenhouder is er niet gerust op. 'Als ze zich alleen richten op de professionele schapenhouderij, en daar lijkt het nu op, slaan ze de plank volledig mis. Dan bereik je chaos en weerstand.'

Werkgroep

Six en een aantal andere Drentse schapenhouders hebben zich verenigd in een provinciale werkgroep 'wolven en schapen'. Zij hebben hun hoop gevestigd op een eigen Drentse aanpak. 'Drenthe is de provincie die wat de wolf betreft als eerste aan de beurt was en toen ook snel met een eigen schadevergoedingsregeling kwam. Zij kan een voorbeeldfunctie vervullen.'

De werkgroep stelt een eenmalige algemene tegemoetkoming in de preventiekosten voor van 160 euro per ooi. De schapenhouder kan dan de maatregelen nemen die het beste passen in zijn situatie. 'Bij wolvenschade krijg je dan alleen nog een vergoeding bij voldoende maatregelen.'
Six pleit voor een gentlemen's agreement. 'Als wij de wolf accepteren, moet de overheid bijdragen.'

LTO praat over regeling
LTO is volop met de overheid in gesprek over een goede regeling voor wolvenschade. Dat zegt regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord. Hij ziet de oproep van de Drentse werkgroep 'wolven en schapen' voor een bijdrage in de preventiekosten als een ondersteuning van de inzet van LTO.
'Ook de pijn voor de kleinschalige schapenhouders moet worden verlicht. Wij willen alle schade door de wolf vergoed zien en een bijdrage in de preventiekosten.'
Of er ook een regionale regeling komt, weet Bloemerts nog niet. 'Ik snap de redenering van Gijsbert Six, maar vind het niet erg realistisch. Het zou rechtsongelijkheid scheppen en het er voor de overheid alleen maar onoverzichtelijker op maken. Als er een vergoeding komt, wordt die landelijk ingevoerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer