Boerenkaas maken populaire cursus

Cursus Boerenkaas maken bij het Dairy Training Centre in Oenkerk is erg populair. Steeds meer boeren kijken of het verwerken van eigen melk een nieuwe tak binnen het bedrijf kan zijn.


Agatha Miedema geeft in Oenkerk de driedaagse cursus Boerenkaas maken. 'De cursisten doen hier vooral hun eerste ervaring met kaasmaken op. Dan hebben ze het een keertje gezien en zelf gedaan. En dan weet je wat er allemaal bij komt kijken als je thuis zelf aan de slag wil.'

• Lees ook: Eigen kaas voor 80 cent per liter melk

De meeste cursisten hebben zelf een bedrijf met koeien of geiten. Daarnaast zijn er soms deelnemers die gewoon meer kennis willen opdoen van het hele proces. Zo werkt Jan-Peter Hofsteenge uit Grollo sinds dit jaar als project manager bij Friesland Campina. En hij kreeg van zijn leidinggevende deze cursus aangeboden. 'Ik ben natuurlijk bij de introductie wel de kaasfabriek rond geweest, maar de finesses leer ik nu pas. Hier hoor ik de termen en zie ik de processen waar de jongens op de werkvloer dagelijks mee te maken hebben.'

Grote investering

De deelnemers leren in de cursus dat zowel het produceren als vermarkten van eigen boerenkaas geen te onderschatten klus is. Miedema weet dan ook uit ervaring dat lang niet alle cursisten op grote schaal eigen kaas gaan produceren.

'Het vergt een grote investering als je het echt als een eigen product wil gaan maken. Ook als je het kleinschalig op de keukentafel doet, dan heb je wel te maken met regelgeving. En dan moet het qua hygiëne en apparatuur goed voor elkaar zijn. Maar voor beide varianten geldt dat het basismateriaal, de rauwe melk, van goede kwaliteit moet zijn. Anders moet je er gewoon niet aan beginnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer