Brussel voelt niets voor steun suikersector

De Europese Commissie voelt niets voor een steunprogramma voor de suikersector. Dat bleek tijdens het Brussels suikeroverleg dat eind vorige week heeft plaatsgevonden.

Brussel+voelt+niets+voor+steun+suikersector
© Koos van der Spek

Een aantal lidstaten van de Europese Unie heeft gevraagd om private opslagsteun voor suiker en hulp bij de suikerexport. Niet alle lidstaten staan achter dit verzoek.

De Europese Commissie (EC) verwerpt het idee, omdat de suikersector zelf een groot deel van de problemen heeft veroorzaakt. Daarbij wijst de EC op de uitbreiding van het bietenareaal met ruim 17 procent, de toekenning door lidstaten van een gekoppelde steun bij de teelt en de forse toename van de Europese uitvoer waardoor de wereldmarktprijzen dalen.

België exporteert meeste suiker

In de periode van 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018 voerden EU-suikerfabrikanten 3,34 miljoen ton suiker uit. Dat is 1,99 miljoen ton meer dan in de periode 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2017 toen er nog een quotasysteem gold, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De lidstaat met de meeste suikerexport is België (zo'n 960.000 ton), gevolgd door Frankrijk (840.000 ton), Polen (500.000 ton), Nederland (290.000 ton) en Duitsland (280.000 ton).

Eerder deze maand maakte Suiker Unie bekend dat het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan verlies lijdt. Vier weken geleden zei directeur-generaal Marie-Christine Ribera van de Europese vereniging van suikerfabrikanten CEFS in Nieuwe Oogst dat alle suikerproducenten in Europa dit jaar in de rode cijfers terechtkomen.

Het 'nee' van Brussel tegen steun komt in een periode dat de suikermarkt een opleving kent. Suikerprijzen op de internationale markten stegen in de afgelopen maand met meer dan 20 procent. De prijsvlucht is te danken aan meerdere ontwikkelingen, legt een woordvoerder van RVO.nl uit.

Oogstprognose

'Tegenvallende oogsten in Brazilië, Rusland, Cuba en de EU vormen een van die ontwikkelingen.' De EC heeft de oogstprognose voor het seizoen 2018-2019 naar beneden bijgesteld tot 18,6 miljoen ton. Een maand eerder hield Brussel de productie nog op 19,1 miljoen ton. Ter vergelijking: in het seizoen 2017-2018 was de oogst 21,1 miljoen ton.

Nog een oorzaak van de prijsstijging is een neerslagtekort in India en minder suikerexport uit dit land, ondanks een transportsubsidie van de regering. Verder heeft China de suikerinvoer opgeschroefd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer