Onkruidbestrijding+grootste+knelpunt+biobiet
Nieuws
© Dirk Hol

Onkruidbestrijding grootste knelpunt biobiet

De Belgische organisatie Bio zoekt Keten ziet veel mogelijkheden voor de biologische teelt van suikerbieten in dat land en bij uitbreiding in heel Europa. Knelpunt blijft de onkruidbestrijding.

Er wordt vandaag de dag zo'n 5.000 à 6.000 hectare biologische suikerbieten geteeld in de Europese Unie. Daarnaast wordt ter vergelijking jaarlijks het drievoudige ingevoerd aan biologische rietsuiker, meldt Vilt.be.

• Lees ook: Suikergehalte bieten stijgt boven 17 procent

Als grootste knelpunt bij de teelt in Europa noemt Bio zoekt Keten de onkruidbestrijding. Ondanks de vooruitgang in mechanische onkruidbestrijding blijven de machines vaak nog te duur voor de laag salderende teelt van suikerbieten.

Dichtgroeien

Doordat het bietengewas maar langzaam dichtgroeit, is de onkruidbestrijding niet eenvoudig. 'Hoewel er heel wat ontwikkeling en vooruitgang is in de mechanische onkruidbestrijding, blijven machines vaak nog te duur. Bovendien blijven er nog honderd tot tweehonderd uren manueel – en dus duur – wiedwerk nodig', weet Bio zoekt Keten.

Om de teelt sneller van start te doen gaan en zo de onkruidbestrijding te vergemakkelijken, wordt er geëxperimenteerd met het planten van bieten in plaats van ze te zaaien. Dit zou ook zorgen voor een aantal extra groeidagen, wat het suikergehalte van de bieten ten goede komt.

Verwerking

Maar ook op het vlak van verwerking doen zich problemen voor. Zo moeten de biologische bieten afgescheiden van de gangbare bieten worden verwerkt. In de praktijk betekent dit meestal dat ze als eerste door de fabriek worden opgehaald en verwerkt. Het Belgische areaal is nu nog vaak te klein om langer dan enkele dagen biologische bieten te verwerken.

Gecombineerd met het later planten van biologische bieten zorgt dit ervoor dat de suikergehaltes vaak lager blijven. Dat komt boven op een opbrengst die sowieso al een stuk lager ligt dan in de gangbare teelt.

Campagne

De biologische bieten aan het einde van de campagne verwerken, is volgens Bio zoekt Keten geen optie omdat ze het door ziekten zoals vergelingsvirus, rhizoctonia en cercospora zo lang niet uithouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer