900%2E000+euro+voor+fundamenteel+onderzoek+erwinia
Nieuws
© NAK

900.000 euro voor fundamenteel onderzoek erwinia

De overheid en het aardappelbedrijfsleven starten een Publiek Private Samenwerking (PPS) voor fundamenteel onderzoek dat moet aantonen waar de besmetting van erwinia-bacteriën in pootgoed vandaan komt.

Voor het onderzoeksprogramma is een budget van in totaal 900.000 euro vastgesteld voor een periode van vier jaar. Het PPS-onderzoeksprogramma is onderdeel van het Plan van Aanpak Erwinia dat eerder dit jaar is opgestart. Het fundamentele onderzoek moet uiteindelijk wetenschappelijk aantonen wat de bron is van de eerste besmettingen door erwinia in prebasis-pootgoed.

BO Akkerbouw stelt voor het programma 300.000 euro beschikbaar uit oude reserves van het Productschap Akkerbouw. In de vorm van producten en diensten verhogen de deelnemers namens het aardappelbedrijfsleven (HZPC, Agrico en NAK) het budget met 150.000 euro. Vanuit het topsectorenbeleid wordt het totale bedrag nog eens verdubbeld door de overheid.

Nieuw inzicht en kennis

Het voorstel voor de PPS is goedgekeurd voor uitvoering van 2019 vanwege het strategische belang voor de preventie van bacterieziekten in aardappelpootgoed. De verwachtingen van het programma zijn dat er nieuw inzicht en kennis ontstaat. Wageningen UR is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke uitvoering van het fundamentele onderzoek en de analyses die daar betrekking op hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer