Dirk+Osinga+wint+de+Gouden+Grutto+Pul
Nieuws
© Bert Hartman

Dirk Osinga wint de Gouden Grutto Pul

Agrarisch ondernemer Dirk Osinga van Zorgboerderij Noorderhoeve in Schoorl heeft donderdagavond de Gouden Grutto Pul in ontvangst genomen.

De agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken reikt deze trofee jaarlijks uit aan een boerenbedrijf dat zich het meest heeft onderscheiden in de weidevogelbescherming. De jury prijst Osinga als een zeer bevlogen natuurman die op zijn bedrijf op veel manieren aan weidevogelbescherming doet.

Zo zet Osinga een deel van zijn weilanden gedeeltelijk onder water. Een echt 'voedselwalhalla voor de weidevogels' zegt Osinga daar zelf over. De ondernemer in Schoorl maait pas laat in het seizoen zodat jonge vogels op kunnen groeien in het hoge gras, en zorgt voor kruidenrijk grasland. Dit biedt de vogels voedsel en veiligheid.

Raster tegen vossen

'Het aantal weidevogels op het bedrijf van Dirk Osinga neemt toe sinds 2015. Hij legde een raster aan om vossen weg te houden bij de meest weidevogelrijke percelen, wat ook flink bijdraagt aan het succes,' zegt jurylid Theo de Wit. Naast Osinga was dit jaar ook de familie Jan en Kees Mul in de Graftermeer genomineerd voor hun uitstekende weidevogelbeheer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 1°
  20 %
 • Zondag
  7° / -1°
  30 %
 • Maandag
  7° / 3°
  50 %
Meer weer