ABN+Amro+voorziet+stabiele+suikerprijs+op+laag+niveau
Nieuws
© Koos van der Spek

ABN Amro voorziet stabiele suikerprijs op laag niveau

Per saldo verwacht ABN Amro voor 2018 een daling van het prijsniveau voor suiker. Voor komend jaar gaat de bank uit van een stabiele prijstrend vooral op basis van aanhoudende groei van vraag in opkomende markten.

Omgerekend in euro's per tonnen ruwe suiker begon 2018 met een notering van 290 euro per ton. Daarna daalde de suikerprijzen tot een dieptepunt eind september op een niveau van ongeveer 210 euro per ton. De laatste periode is sprake van enig herstel. ABN Amro schrijft deze week in een marktanalyse dat de prijs voor ruwe suiker rond de jaarwisseling waarschijnlijk uitkomt op iets minder dan 250 euro per ton ruwe suiker.

• Lees ook: Suikerprijs stijgt ondanks hoge voorraad

De oplopende suikerprijzen van de afgelopen weken zijn een gevolg van het herstel van de Braziliaanse real en de tegenvallende producties in Brazilië, India en Europa. De waarde van de real ten opzichte van de Amerikaanse dollar correleert volgens ABN Amro sterk met de suikerprijzen op de wereldmarkt.

Productie ethanol

Droogte in Brazilië zorgt ervoor dat de raming van de suikeroogst voor volgend seizoen met 9 miljoen ton naar beneden is bijgesteld. Verder heeft Brazilië de productie ethanol uit suikerriet enorm opgevoerd vanwege de matige prijsvorming op de suikermarkt in combinatie met de juist hoge brandstofprijzen.

In India hebben autoriteiten subsidies ingesteld om de export van suiker te stimuleren. Dit resulteert in een flinke prijsdruk op de wereldmarkt, stelt ABN Amro. Half oktober werd echter bekend dat dat suikeroogst in India 9 procent lager uitvalt dan vorig seizoen vanwege een insectenplaag.

De mondiale suikermarkten worden al enige jaren gekenmerkt door een toename van de vraag. Wel neemt dat groeitempo af, schrijft ABN Amro. De consumptiegroei komt vooral voor rekening van de opkomende economieën in met name Azië. Dit is volledig in lijn met de toename van het welvaartsniveau in landen als Indonesië, China, India en Zuid-Korea.

Aanhoudende consumptiegroei

Vanwege de tegenvallende producties is het uiteindelijke overaanbod aan suiker op de wereldmarkt naar beneden bijgesteld. Wel blijft voorlopig nog sprake van grote suikervoorraden. Voor 2019 gaat ABN Amro uit van een stabiele prijstrend, dit is voor een groot deel gebaseerd op aanhoudende consumptiegroei vanuit de opkomende markten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer