Afromingsvrij+leasen+van+de+baan
Nieuws
© Dirk Hol

Afromingsvrij leasen van de baan

Minister Carola Schouten (LNV) redt het niet om voor 1 januari 2019 de regelgeving aan te passen om tijdelijk een deel van de fosfaatrechten te leasen zonder afroming.

Dat stelde Schouten donderdag in een debat over de fosfaatbank naar aanleiding van Kamervragen die eerder over vele onderwerpen rondom fosfaatrechten waren gesteld. Daarmee komt ze niet tegemoet aan een motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) die in juli was aangenomen.

In die motie werd bepleit dat bij huur en verhuur van een deel van de fosfaatrechten binnen een kalenderjaar geen afroming plaatsvindt. Daarmee kunnen tijdelijke veranderingen in omvang van de veestapel binnen een kalenderjaar worden opgevangen. LTO was hier groot voorstander van, stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Te laat

Dat de bewindsvrouw nu definitief uitsluitsel geeft, vindt de vakgroepvoorman jammer, maar het verbaast hem niet. 'Als de minister daadwerkelijk een wetswijziging wil doorvoeren, dan had ze die in juli of augustus moeten inzetten. Nu is ze gewoon te laat.'

Deze week werd bekend dat veehouders er daarom verstandig aan doen om enige reserve in te bouwen. Veehouders die om welke reden dan ook meer fosfaat gaan produceren dan het aantal rechten waarover ze beschikken, begaan een overtreding, blijkt ook uit schriftelijke antwoorden van Schouten op Kamervragen.

Proces-verbaal

Als na afloop van een kalenderjaar wordt geconstateerd dat er meer fosfaat is geproduceerd dan op het bedrijf rustende fosfaatrecht geldt, dan maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een proces-verbaal op en geeft dit door aan het Openbaar Ministerie. Dat bepaalt vervolgens of wordt overgegaan tot vervolging en welke strafeis wordt gehanteerd. De strafrechter beslist over het opleggen van de straf en over de hoogte ervan.

Volgens de minister is het volledig benutten van de productierechten zonder inbouw van reserveruimte een keuze van de ondernemer. Veehouders die geen fosfaatrechten willen of kunnen kopen of leasen en ook geen dieren willen afvoeren, moeten minder scherp aan de wind zeilen en in hun bedrijfsvoering rekening houden met ruimte die zij mogelijk aan het eind van het jaar nodig hebben om bij te sturen.

Na bezwaren

Een motie van Geurts en Lodders om de fosfaatbank pas te openen na afwikkeling van alle bezwaren, werd donderdag aangenomen. Schouten was hier geen voorstander van. 'De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft tijd nodig om de bezwaren correct te behandelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer