Koers+HZPC%2Dcertificaat+daalt+10+procent
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Koers HZPC-certificaat daalt 10 procent

Voor het eerst sinds 2009 is de waarde van certificaten van HZPC gedaald. De koers is vastgesteld op 180 euro per certificaat en dat was afgelopen mei nog 200 euro.

Het betekent dat de beurswaarde van HZPC daalt met 16 miljoen euro tot 141 miljoen euro. HZPC heeft in totaal 783.725 certificaten uitstaan bij aangesloten kwekers, pootgoedtelers en medewerkers. Er zijn deze week tijdens de halfjaarlijkse beursdag 5.441 certificaten verhandeld.

De maximale daling van 10 procent van de koerswaarde komt na een lange periode van koersstijgingen, stelt HZPC-directeur Gerard Backx. Volgens hem ontstaat door deze aanpassing evenwicht in de markt. 'Wellicht is 200 euro voor certificaathouders wel een psychologische grens om winst te nemen.'

Stevig investeren

Backx wijst er ook op dat de winst van HZPC het afgelopen jaar lager was dan het jaar ervoor. Maar hij ziet dat niet als indicatie voor een structureel lagere winst. 'HZPC blijft stevig investeren in de toekomst en wil verder blijven groeien in de mondiale pootaardappelmarkt', verzekert Backx.

De ontwikkeling van de koerswaarde van HZPC vanaf mei 2008. Bron: HZPC
De ontwikkeling van de koerswaarde van HZPC vanaf mei 2008. Bron: HZPC © HZPC

De waarde van het HZPC-certificaat wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs kan per beursdag maximaal 10 procent stijgen of dalen. De eerste certificaten werden in het boekjaar 1999-2000 verhandeld tegen een prijs van 24 euro. De volgende beursdag is op 10 mei 2019.

Dividenduitkering

In het persbericht over de koerswaarde meldt HZPC dat de onderneming streeft naar een goed rendement op het certificaat in de vorm van onder meer een dividenduitkering in combinatie met het uitbetalen van een concurrerende prijs aan de pootgoedtelers. Sinds het ontstaan van HZPC is op de certificaten ieder jaar ook dividend uitgekeerd. Het dividend over het lopende seizoen wordt in het najaar van 2019 vastgesteld tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer