%27Geen+Crispr%2DCas+zet+Europese+industrie+op+achterstand%27
Interview
© Tony Tati

'Geen Crispr-Cas zet Europese industrie op achterstand'

Directeur Jordan van Vilsteren van aardappelhandelshuis HZPC in Joure vindt het ‘teleurstellend en erg jammer’ dat moderne veredelingstechnieken als Crispr-Cas volgens het Europese Hof onder de Europese gmo-wetgeving vallen.

Hoe kijkt HZPC naar de uitspraak?

‘Het is erg negatief voor de vooruitgang in de plantenveredeling en agrarische industrie nu technieken zoals Crispr-Cas geen uitzondering op de huidige gmo-wetgeving vormen. De gehele Europese plantenveredeling wordt daardoor in een isolement gezet. HZPC kan als internationaal bedrijf niet laten gebeuren dat het wordt geïsoleerd.’

Kwam de uitspraak als een verrassing?

‘Ja. De eerste signalen waren vooral goed en neigden naar een positieve uitspraak. Het Europese Hof heeft echter anders geoordeeld. Het vreemde aan het besluit is dat soortgelijke technieken in de medicijnindustrie wel zijn toegestaan.’

• Lees ook: Europees Hof: Crispr-Cas valt onder gmo-wetgeving

Wat valt op bij de uitspraak?

‘Als je de uitspraak leest, krijg je de indruk dat het Europese Hof de gevolgen niet kan overzien. Volgens het Hof zijn de risico’s van deze technieken nog onvoldoende bekend en het gelooft niet dat er geen gevolgen zijn. Ik weet niet waarop dat is gebaseerd. We hebben de techniek onder controle en blijven bij het DNA van de plant. Het lijkt op de boerenuitdrukking ‘onbekend maakt onbemind’.’

Wat kan HZPC met Crispr-Cas?

‘Met technieken als Crispr-Cas kan HZPC sneller betere aardappelrassen ontwikkelen met hogere opbrengsten en betere ziekteresistenties, belangrijk om de wereld te kunnen blijven voeden. Dit besluit zet Europa qua beschikbare technieken op een achterstand, maar het zet geen streep door de ontwikkelingen van HZPC. We laten ons door de Europese politiek niet belemmeren.’

Wat zijn de plannen?

‘Waarschijnlijk gaan we Crispr-Cas buiten Europa toepassen. Dat kan in principe binnen enkele jaren. Afrika en Azië zijn grote markten voor de veredelingsindustrie en die kunnen we op deze wijze blijven bedienen met goede aardappelrassen. Het nadeel is dat de kennis zich op deze wijze buiten Europa ontwikkelt.’

Gloort er nog licht aan de horizon?

‘Het Europese Hof is na meer dan zeven jaar tot dit besluit gekomen. Het Hof zal daarbij goed naar de technieken en de mogelijkheden hebben gekeken.

‘Ik verwacht niet dat vragen van bijvoorbeeld landbouwminister Carola Schouten daar op korte termijn verandering in kunnen brengen. Hoop doet leven, maar ik verwacht er niet zoveel van.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer