Wetenschappers starten petitie tegen uitspraak Crispr-Cas

Op het Internationaal Congres van Plantenonderzoekers is een petitie gestart tegen een uitspraak van het Europees Hof van Justitie inzake Crispr-Cas. De petitie is al door zo'n 2.600 onderzoekers getekend.

Wetenschappers+starten+petitie+tegen+uitspraak+Crispr%2DCas
© Tony Tati

Het Europese Hof heeft besloten dat Crispr-Cas onder de stringente GMO-wetgeving moet vallen. Op het congres, in het Franse Montellier, hebben de wetenschappers daar weinig begrip voor.

• Lees ook: 'Besluit Crispr-Cas is gemiste kans'

'Er is geen wetenschappelijke reden voor deze beslissing', zegt Benoit Lacombe, voorzitter van het organiserend comité van het Congres van Plantenonderzoekers en starter van de petitie. Er wordt op gewezen dat Crispr-Cas op een natuurlijke manier ingrijpt in het DNA.

Risico's

Het Europees Hof van Justitie kwam met de verklaring dat de risico's verbonden aan het gebruik van deze nieuwe veredelingstechnieken vergelijkbaar kunnen blijken te zijn met die welke resulteren uit de productie met GMO-technieken.

Volgens de wetenschappers zijn er geen bewezen risico's voor de gezondheid van mens of dier van conventionele transgene planten. Misschien nog wel belangrijker: er is geen groter risico dan mutaties die willekeurig ontstaan.

Tempo

De EU-verklaring dat genoombewerking zal leiden tot modificaties 'in een tempo dat niet in verhouding staat tot de resultaten die voortvloeien uit de toepassing van conventionele methoden voor mutagenese' is volgens de wetenschappers ook verkeerd. 'Het aantal conventionele genetische mutaties is groter dan die van genoombewerking.'

In de petitie vragen de wetenschappers om een dringende herziening van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Een die gebaseerd is op wetenschappelijke expertise, kennis en feiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer