Nieuwe Oogst-lezers hechten weinig waarde aan CBS-cijfers

Uit een enquête van Nieuwe Oogst blijkt dat slechts 12 procent van de respondenten vindt dat de CBS-oogstramingen voor uien nuttig zijn en 17 procent geeft aan geen waarde te hechten aan de opbrengstprognoses.

Nieuwe+Oogst%2Dlezers+hechten+weinig+waarde+aan+CBS%2Dcijfers
© Pixabay

Nieuwe Oogst hield vorige week een enquête via de website om lezers te ondervragen over het nut en de noodzaak van de CBS-oogstramingen. De enquête werd opgesteld naar aanleiding van de commotie die onlangs ontstond toen het CBS de definitieve oogstcijfers voor zaaiuien bekendmaakte. De opbrengsten van oogst 2017 blijken uiteindelijk substantieel kleiner dan de voorlopige oogstraming die het CBS vijf maanden geleden publiceerde.

Voor deze enquête zijn 96 reacties verwerkt. In een toelichting op de vraag of de CBS-prognose nuttig is voor de uiensector, melden veel respondenten dat ze vinden dat de opbrengstcijfers marktverstorend werken. Er is verder weinig begrip voor het feit dat de overheid de uientelers oplegt om marktgevoelige informatie prijs te geven. Dat zou alleen maar in het voordeel zijn van de uienhandelaren.

De verwerking van de cijfers zou meer in het voordeel van de telers moeten zijn

Deelnemers Nieuwe Oogst-enquête

Onder de ondervraagden die geen waarde hechten aan de opbrengstprognoses is er twijfel over de representativiteit. Enkelen wijzen erop dat op het moment van de voorlopige oogstraming nog veel factoren invloed hebben op de hoeveelheid product die daadwerkelijk beschikbaar komt voor de handel.

Slechts 15 procent van de respondenten geeft aan ook mee te werken aan de CBS-enquêtes als die niet verplicht zouden zijn. Wel vinden enkele voorstanders dat de verwerking van de cijfers meer in het voordeel van de telers zou moeten zijn. Andere telers geven aan dat ze vooral niet zitten te wachten op de extra administratieve lasten.

Tot slot vindt 72 procent van de lezers die op de vragen van Nieuwe Oogst reageerde dat de CBS-cijfers niet van invloed mogen zijn op de markt. Maar in hun toelichting stellen veel respondenten dat het logisch is dat de prognoses een indicatie zijn voor het aanbod van de uien en daarmee altijd een effect hebben op de prijsvorming. Het is daarom volgens hen juist van groot belang dat de cijfers op een juiste manier worden bepaald en geïnterpreteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer