Debat+moet+mensen+laten+nadenken+over+voedsel
Interview
© Wim van Vosen

Debat moet mensen laten nadenken over voedsel

Met het programma 'Voedsel des Vaderlands' wil het Zwolse cultureel en maatschappelijk platform voor verdieping Club Cele bewoners van stad en ommeland inspireren om na te denken over de oorsprong van voedsel. Gooitske Zijlstra programmeerde dit najaar een serie bijeenkomsten waarbij stad en platteland samenkomen.

Welk doel heeft Club Cele met de serie debatten?

'We wijzen niet met het vingertje, maar willen mensen wel aanzetten tot nadenken. Wat weten ze over de oorsprong van het voedsel dat ze eten, hoe ver reist het voedsel voordat het op hun bord komt en welke keuzes maken ze als consument bij de aankoop van producten? Het zou mooi zijn als consumenten meer vragen zouden stellen over hun voedsel.'

Mensen in mijn omgeving weten vaak niet wanneer iets groeit

Gooitske Zijlstra, Club Cele

Hebben inwoners van een stad als Zwolle wel kennis van wat er gebeurt bij boeren en tuinders?

'Je zou denken van wel. Het ommeland is hier immers vlakbij. Ik ben als stadsbewoner snel in het buitengebied. Toch weten mensen in mijn omgeving vaak niet wanneer iets groeit. Terwijl als consumenten dat wel zouden weten, zij misschien meer seizoensgebonden en dus duurzamer zouden inkopen.'

Wat kunt u daar als platform aan doen?

'Ons doel is de stad in beweging te zetten. Bijvoorbeeld dat mensen zelf filmpjes gaan maken over hun relatie tot voedsel. En het zou mooi zijn als het gemeentebestuur een visie op voedsel agendeert. Gemeente Zwolle werkt aan een omgevingsvisie. Voedselproductie neemt ruimte in en zou daar dus een plek in moeten krijgen, zeker als je keuzes moet maken in die open ruimte.'

U stuurt dus mensen letterlijk de boer op?

'Nee, niet direct. We reiken hun kennis aan, bieden inspiratie en een netwerk aan. We zijn geen debatclub, maar meer een veroorzaker. We willen mensen prikkelen en aanzetten tot handelen.'

Hoe staat u zelf tegenover boeren en tuinders?

'Ik maak me er weleens zorgen over. Ik vind dat ze meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. Het publieke debat over de landbouw zou niet alleen moeten gaan over de vervuiling die ze zouden veroorzaken, maar ook over het voeden van de monden.'

Hoe bereik je dat als boer of tuinder?

'Ga het gesprek aan. Je moet verschillende disciplines bij elkaar brengen. Zo krijg je vernieuwing. Met tien bakkers bij elkaar ontdek je niet het nieuwe koekje. Zet er ook een slager bij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer