Eten van eigen bodem is creatieve uitdaging

Met de hashtag #IkeetZuidHollands laten veel Zuid-Hollanders tussen 5 en 15 oktober op social media weten hoe het ze vergaat in de 80/20-challenge. Onder de noemer Zet je tanden in Zuid-Holland is dat een uitdaging om 80 procent van je eten en drinken van Zuid-Hollandse bodem te nuttigen.

Eten+van+eigen+bodem+is+creatieve+uitdaging
© Roel Dijkstra

Provincie Zuid-Holland initieerde de challenge in het kader van de Dutch Agri Food Week. Het idee sluit aan bij de provinciale ambitie om dit in 2035 werkelijkheid te maken voor alle burgers in Zuid-Holland.

Om burgers een handje te helpen vestigt distributeur Rechtstreex uit Rotterdam de aandacht op zijn brede assortiment van vers en bewerkt voedsel van Zuid-Hollandse boeren, tuinders, bakkers en andere voedselmakers. De leveranciers zitten op maximaal 50 kilometer van de stad en krijgen gegarandeerd 57 cent van elke euro verkocht product.

Emmertarwe

Nieuw in het Rechtstreex-assortiment is de Emmertarwe van Adjan Vos, akkerbouwer in het Buijtenland van Rhoon. Vos teelde dit seizoen dit oergraan voor het eerst op 1 hectare. Het gewas wordt gezien als natuurteelt en heeft tot doel meer biodiversiteit in het landschap te brengen, een van de inrichtingsdoelen voor het Buijteland van Rhoon.

De eerste oogst 'Emmer' was door de warme zomer uitstekend en de zakken vol graan zijn koren op de molen van de local-for-localmarkt. De graankorrels worden eerst gepeld en daarna bij een molenaar uit Schiedam gemalen tot rijstvervanger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer