Eerste+varkensrechten+via+Regeling+Omgevingskwaliteit+aangekocht
Nieuws
© Twan Wiermans

Eerste varkensrechten via Regeling Omgevingskwaliteit aangekocht

VOF Steenbreker uit Wehl wordt het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) en op korte termijn stopt. De ondernemer, Tennet, Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij en gemeente Doetinchem bereikten hierover een principeovereenkomst.

Het bedrijf van familie Steenbreker ligt in de Wehlse Broeklanden. 'Ons bedrijf werd geraakt door de aanleg van een nieuwe 380 kV-verbinding. Gelijktijdig realiseerden we ons terdege dat ons bedrijf geurhinder veroorzaakt. Het meedenken door de gemeente en de combinatie met de Regeling Omgevingskwaliteit hebben geleid tot een totaaloplossing', geeft Steenbreker aan.

Het varkensbedrijf met 7.000 varkens zal al op korte termijn verdwijnen. Per 1 augustus 2018 zijn er geen varkens meer op het bedrijf aanwezig. Daarna heeft de ondernemer een jaar de tijd om zijn bedrijfsgebouwen te slopen. Met het verdwijnen van het bedrijf wordt de geuroverlast in de omgeving sterk beperkt.

'Dit is een realistisch voorbeeld hoe de regeling Omgevingskwaliteit tot een win-winsituatie leidt voor zowel de omgeving als de betrokken bedrijven', zegt Paul Jansen, directeur Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij.

Gebiedsontwikkeling Wehlse Broeklanden

Gemeente Doetinchem koopt een deel van het perceel van ruim 47.000 vierkante meter van de agrarisch ondernemer. Op dit perceel worden natuur- en recreatiepaden aangelegd, die verschillende wandelgebieden in de Wehlse Broeklanden met elkaar verbinden. Tevens wordt het perceel gebruikt voor de groene inpassing van de 380 kV-verbinding.

Steenbreker maakt gebruik van de ROK van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij. Deze regeling is onderdeel van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij, een gezamenlijk initiatief van Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer