Scheefgroei OZB Groningen

Boeren en tuinders in Groningen moeten in 2013 een veel hoger OZB-tarief betalen dan burgers. Dat kan soms 4,5 keer zo groot zijn, blijkt uit onderzoek van Taeke Wahle van LTO Noord Groningen. Bestuurder Rudolf Feitsma van LTO Noord Zuidhorn spreekt van een scheefgroei.

Scheefgroei+OZB+Groningen
© Jelte Oosterhuis

Het is opvallend dat veel gemeenten meer dan alleen de waardedaling van gebouwen en de macronorm, de landelijke toegestane stijging, compenseren, concludeert Wahle. 'Het lijkt erop dat enkele gemeenten de gaten in hun begroting willen dichten met geld van ondernemers.'

Onderzoek

Wahle vergeleek de tarieven van 2012 met die van 2013 van woningen en niet-woningen in de 23 gemeenten in Groningen. Hij keek hierbij onder andere naar het eigenaarsdeel, het gebruikersdeel en de waardedaling.

Het verschil in tarieven tussen bedrijven en woningen komt onder andere doordat de gebruikersbelasting voor woningen in 2006 is afgeschaft, terwijl het gebruikersdeel voor bedrijven werd gehandhaafd (zie pdf).

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer