'Tijd kost geld' omkeren graag

Het is nu ruim twee jaar geleden dat de uitbreiding op onze thuislocatie gerealiseerd is. We zijn toen in aantal verdubbeld naar 750 zeugen en hebben de kraamstal met kraamopfokhokken uitgevoerd. Het vergunningtraject heeft hiervoor ongeveer negen jaar geduurd.

%27Tijd+kost+geld%27+omkeren+graag
© Laurens Eggen

Vrij kort nadat we de vergunningen rond hadden, werden ook de vergunningen voor onze andere locatie in Ysselsteijn vrijgegeven. Hier willen we de vleesvarkensstallen laten vervallen en zeugenstallen bouwen.

Omdat de uitvoering op de thuislocatie qua vergunningen tijdgebonden was en we nog in afwachting waren van subsidies voor Ysselsteijn, zijn de plannen voor Ysselsteijn toen in de ijskast gelegd. Zodra de nieuwbouw op de thuislocatie gereed was, zijn we met (inhuur)personeel aan het werk gegaan met een vierwekensysteem.

Onlangs zijn we gestart met eigen fokkerij. Tot op heden werden er dekrijpe gelten van elders aangevoerd. Dit komt in 2017 ten einde door de opfok van onze eigen gelten. Dit is ook weer een nieuwe uitdaging en vergt bij onder andere het selecteren en insemineren precisie en een andere werkmethodiek. Ook administratief worden hierdoor veranderingen doorgevoerd.

In juni gaat onze jongste dochter naar school en kan ikzelf meer op stal werken. De kinderen zitten op een school met een continurooster. Dit houdt in dat de kinderen allemaal tussen de middag overblijven. Wellicht dat we (ik) onze werktijden op stal enigszins aanpassen aan de schooltijden, maar ook dat zal de toekomst uitwijzen. Momenteel spring ik vooral bij op de piekmomenten: spenen, geboorte, biggen behandelen en enten.

We zijn nog steeds erg enthousiast over onze kraamopfokhokken en willen dit ook in Ysselsteijn toepassen. Door wetswijzigingen en inzicht in nieuwe systemen voeren we toch nog wat wijzigingen in de nieuwbouwplannen door.

Ik hoop dat de uitdrukking 'Tijd kost geld' voor ons juist omgekeerd van toepassing is. Juist door de ervaringen met onze nieuwbouw op de thuislocatie en de ontwikkelingen en vernieuwde inzichten in de varkenshouderij hopen we in de toekomst een nieuwe zeugenstal neer te zetten die zowel een financieel als een praktisch voordeel oplevert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer