Rabobank voorspelt veel stoppende varkenshouders

Als gevolg van verscherpte wet- en regelgeving in Brabant en de stoppersregeling in 2020, verwacht de Rabobank dat veel varkenshouders zullen stoppen.

Rabobank+voorspelt+veel+stoppende+varkenshouders
© pixabay

Dat stelt Rabobank Nederland in haar Varkensstudie 2018. Tot die tijd staan veel ondernemers voor belangrijke strategische keuzes: stoppen, consolideren of door ontwikkelen. Het aantal ondernemers zal versneld afnemen van 3.500 naar circa 1000 in 2030, vooral in de periode van nu tot 2023.

Het plan 'warme sanering varkenshouderij' van de overheid heeft ook gevolgen voor de omvang van de sector. De verwachting is dat, als gevolg van het uit de markt halen van varkensrechten, de veestapel met 5 procent zal krimpen.

Toegevoegde waarde

In de studie verwacht de bank dat een verdere marktsegmentatie naar bewerkte producten met toegevoegde waarde toeneemt zowel binnen als buiten de EU. Belangrijke issues die deze toegevoegde waarde bepalen zijn: vertrouwen, voedselveiligheid, herkomst, smaak en gemak, beleving, welzijn en gezondheid, zo staat in het rapport.
De verwachting is dat de vraag naar varkensvlees wereldwijd de komende decennia blijft stijgen. Dit gaat waarschijnlijk gelijk op met landen waar een toenemende koopkracht wordt waargenomen.

Trend

De vraag van varkensvlees in Nederland sluit aan bij de Europese trend. De markt in Nederland heeft zich ontwikkeld van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt met steeds meer aandacht voor hoogwaardige kwalitatieve producten en concepten. De Rabobank verwacht dat deze trend doorzet.

Hiervoor is wél een integrale samenwerking van alle betrokken partijen in de keten nodig om de vooraanstaande plek van de Nederlandse varkenshouderij ook in de toekomst verzekeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer