Proef+met+rentekorting+duurzaamste+bedrijven
Nieuws
© Vidiphoto

Proef met rentekorting duurzaamste bedrijven

De Rabobank overweegt in 2019 een pilot te starten met melkveehouders die zeer goed scoren op biodiversiteit, natuur en milieu. Die ondernemers krijgen een herfinanciering met een rentekorting.

De pilot is bedoeld voor vijftig tot zeventig melkveehouders. Als maatstaf voor duurzaamheid wordt de biodiversiteitsmonitor gebruikt die FrieslandCampina, de Rabobank en het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben opgesteld. Ondernemers die met hun score op de biodiversiteitsmonitor bij de beste 25 procent scoren, komen in aanmerking voor de pilot. Hoe de selectie exact plaatsvindt, is nog niet bekend.

De pilot past in de wereldwijde campagne van de Rabobank die gericht is op het verduurzamen van de voedselproductie. De bank moet nog groen licht geven. Ze doet geen mededelingen over de hoogte van de rentekorting.

Stimulans

'Het idee is dat de rentekorting een stimulans vormt voor andere ondernemers om op hetzelfde niveau te presteren als de koplopers', zegt een woordvoerder van de Rabobank. 'Minister Carola Schouten (LNV) streeft in haar landbouwvisie naar duurzame bedrijven in 2030. Dat is al over twaalf jaar. Dat betekent dat je daar nu iets aan moet doen. Anders is er geen prikkel om verandering aantrekkelijk te maken.'

Het Wereld Natuur Fonds is betrokken bij het Rabobankinitiatief. De natuurorganisatie ziet ook interesse bij provincies en verpachters voor het belonen van duurzame boeren, zegt Natasja Oerlemans, hoofd van de unit Voedsel en Landbouw bij het WNF. 'De crux van de omslag in de landbouw die wij voorstaan, is dat je gaat kijken hoe je al dat soort beloningen kunt stapelen.'

Andere producten

De Rabobank biedt al de Rabo Impactlening en Rabo Groenfinanciering voor duurzame investeringen, maar deze producten zijn niet bedoeld voor herfinanciering. De Rabo Impactlening geeft een rentekorting aan initiatieven met een duurzame of maatschappelijke impact.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer