'Boeren ondersteunen in transitie naar duurzaamheid'

Minister Carola Schouten (LNV) presenteerde vorige week haar landbouwvisie. Zij vindt dat ook banken een verantwoordelijkheid hebben in verduurzaming van de keten en anders naar hun financieringsrol moeten kijken. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland, reageert.

%27Boeren+ondersteunen+in+transitie+naar+duurzaamheid%27
© Rabobank Nederland

Wat is uw eerste indruk van de landbouwvisie van de minister?

'We zijn erg enthousiast over de visie die de minister heeft gepresenteerd. Ze zet een duidelijke lijn voor de toekomst uit. En ze geeft aan dat ook consumenten een rol spelen in de keten. Dat is goed. De kringloopgedachte die de minister uiteenzet is ook van belang. Ze is niet weggelopen voor fundamentele keuzes, want we moeten keuzes maken op het gebied van fosfaat, varkenshouderij en gewasbescherming.

De uitdaging wordt nu om de visie van de minister te vertalen naar de praktijk

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland

Hoe sluit deze visie aan bij jullie eigen landbouwvisie?

'We hebben onze visie op de agrarische sector neergelegd, 'Groen, Gezond, Gewaardeerd'. De pijlers komen overeen met de visie van de minister. De uitdaging wordt nu om die te vertalen naar de praktijk.'

Hoe gaan jullie die visie vertalen?

'We willen uit de praatstand en in de doestand. Juist de coöperatieve kant van de bank vraagt dat we dat met de sector doen. De vraag is: hoe doen we dat verantwoordelijk? We moeten waakzaam zijn voor de pijn die het kan veroorzaken als blijkt dat het beter is dat bedrijven krimpen of stoppen. Het gaat erom de situatie per boer te bekijken.'

• Lees ook: Hoofdpunten landbouwvisie per sector

Wat bekent dat in de praktijk?

'De boeren die verder willen moeten we ondersteunen. Het overgrote deel van de sector wil ook graag verder. Door de dunne marges die een agrarisch bedrijf maakt en de omvang van de investeringen die nodig zijn voor de transitie naar duurzaamheid, is het nodig om daarbij te helpen.

'De overgangsfase is onzeker. Je wilt niet dat het eerste jaar de nekslag wordt voor een bedrijf in transitie. Daar moeten we naar kijken. De overheid kan daar ook bij helpen, bijvoorbeeld door onzekerheid weg te nemen en een garantie in te bouwen voor meerdere jaren. Het is dus geen subsidiekwestie, maar een garantiekwestie.'

Betekent anders kijken naar financiering dat de rente omlaag gaat?

'Ook aan die kant van de keten zit weinig marge. Maar het is wel zo dat ook wij een internationale verantwoordelijkheid hebben te nemen. In Brazilië werken we bijvoorbeeld al met een lijst met duurzaamheidsaspecten. Als je daar hoog op scoort, staat er een renteprikkel tegenover. Als ondernemers niet meebewegen, hebben ze dat voordeel niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer