'Meld lage opbrengst bij afnemer'

Bestuurder Adrie Bossers van de vakgroep LTO Akkerbouw roept aardappeltelers op een brief of e-mail te sturen naar hun afnemers, om te melden dat de opbrengst veel lager is dan in het contract en de kostprijs hoger dan normaal.

%27Meld+lage+opbrengst+bij+afnemer%27
© Anton Dingemanse

Bossers uit Langeweg in Noord-Brabant was donderdag in gesprek met een groep telers van de zandgronden uit Zuidoost-Brabant.

'De telers zijn verontrust. Ze hebben tot zeven à acht keer beregend en daardoor te maken met hoge kosten. Door de hitte sterft het gewas vervroegd af en zijn de opbrengsten naar verwachting 30 tot 40 procent lager dan gemiddeld', vertelt hij.

Met name door de combinatie van droogte en temperaturen van boven de 30 graden heeft het loofapparaat zijn vitaliteit verloren en is het gewas op zijn retour. 'Vorige week is de veerkracht van het gewas verdwenen. Als je daar de weersverwachtingen voor de komende week bij optelt, kun je het gewas zo goed als afschrijven', stelt Bossers.

Opnieuw kijken naar contractclausules

Volgens de akkerbouwbestuurder is het van belang om de afnemer over de situatie te informeren. 'Telers moeten de industrie zo goed mogelijk helpen om aan hun afzetverplichtingen te kunnen voldoen. Het kan daarom nuttig zijn om samen opnieuw te kijken naar de clausules in het contract.'

Bossers denkt dat veel telers in de problemen komt in verband met de contractafspraken die zij hebben gemaakt. De LTO-bestuurder hoopt dat de overmachtsclausule in de contracten van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) verlichting kan brengen.

'Het is nu code oranje. Dit zijn geen gemiddelde omstandigheden. De problemen spelen in het hele land, maar door de hitte vooral in het zuiden', aldus Bossers.

Contractafspraken

Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep LTO Akkerbouw, spreekt van een zeer matig aardappeljaar. 'Telers die contractafspraken hebben van bijvoorbeeld 35 ton aardappelen per hectare halen dat lang niet in alle gevallen', zegt hij.

'Misschien dat een klein deel van de telers op klei met enkele tonnen per hectare kan profiteren van de hoge prijs van aardappelen. Zelfs bij beregende percelen is het dit jaar een hele toer om vrije aardappelen te krijgen.'

Van Wenum ziet de laatste jaren een steeds verdere verschuiving richting contractteelt. Dat heeft onder andere te maken met de schaalvergroting. Volgens de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) zou dit stof tot nadenken moeten geven voor telers en afnemers. 'Contracten kunnen risico's inperken, maar dan moet je wel met elkaar de juiste voorwaarden weten in te vullen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer