Een goede week voor de landbouw

Het nieuws heeft weinig voorpagina's gehaald, maar het was een goede week voor de landbouw. Niet langer is het vooral de land- en tuinbouw die moet opdraaien voor de CO2-doelen. Na de gewone koe is het nu de beurt aan de 'heilige koe', oftewel de personenauto.

Het goede nieuws is dat personenauto's en bestelbusjes vanaf 2030 fors minder broeikasgas CO2 mogen uitstoten. Het voorstel was 30 procent minder, maar dat vond ik niet ambitieus genoeg. Met medestanders in het Europees Parlement heb ik dat aangescherpt tot 40 procent.

Waarom is dat goed nieuws voor de boer en tuinder? Het antwoord is eenvoudig: hoe meer sectoren moeten meedoen om de klimaatdoelen te halen, hoe minder lasten er terechtkomen op de schouders van de boer en tuinder.

Voor de landbouw is het al lastig genoeg. Wij hebben in Nederland te maken met het Programma Aanpak Stikstof (PAS). We wachten nog altijd op de uitkomst van gerechtelijke uitspraken over de vraag of het Programma Aanpak Stikstof wel spoort met de Europese regelgeving.

Na de gewone koe is het nu de beurt aan de 'heilige koe', oftewel de personenauto

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor het CDA

Het is onduidelijk of boeren vergunningen kunnen krijgen. Dat heeft gevolgen voor de landbouw en de klimaatdoelen.

Het was ook een goede week voor boeren om een andere reden. Succes gloort voor onze actie tegen oneerlijke handelspraktijken in de landbouw. Boeren en tuinders kunnen nu nog amper een vuist maken tegen machtige supermarkten. Te vaak moeten we het slikken als ons geld na twee maanden nog steeds niet op de bankrekening staat. Of als de groothandel het contract eenzijdig opzegt.

Maar nee. In de commissie voor Landbouw van het Europese Parlement stelde maandag een meerderheid zich achter de vraag om concrete maatregelen. Kleine boeren krijgen betere bescherming. Een autoriteit kan boetes uitdelen. Een supermarkt zal zich dan wel twee keer bedenken.

Goed is ook dat Brussel de zorgen over de zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest in België en Roemenië serieus neemt. Maandag spreken we erover in het Europees Parlement, nadat ik schriftelijke vragen had gesteld. Een strenge aanpak is nodig rondom de besmettingshaarden. Het leed van de varkenspest in Nederland ligt mij nog te vers in het geheugen.

Ik doe een beroep op jagers en anderen om weg te blijven uit de risicogebieden. Want we hebben nog veel meer goede weken nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer