Vijf vragen over subsidie waterbesparende maatregelen

Boeren en tuinders in het gebied van Waterschap Rivierenland kunnen gebruikmaken van een subsidieregeling voor innoverende waterbesparende maatregelen, zoals druppelirrigatie. Het doel ervan is dat er minder water uit het hoofdwatersysteem wordt onttrokken.

Vijf+vragen+over+subsidie+waterbesparende+maatregelen
© Han Reindsen

Waarom bestaat deze subsidieregeling?

Het idee is dat boeren en tuinders die investeren in waterbesparende maatregelen, hun bedrijf meer toekomstbestendig maken. Ze worden minder afhankelijk van waterinname en minder gevoelig voor beregeningsverboden. Het belang daarvan groeit omdat de kans op zeer droge perioden toeneemt. Waterschap Rivierenland deze regeling opgezet, samen met ZLTO en het Deltafonds. De uitvoering is in handen van het waterschap.

Voor welke waterbesparende maatregelen is de subsidie beschikbaar?

Voor nieuw aan te leggen innovatieve waterbesparende maatregelen. Voor diverse maatregelen is onder specifieke voorwaarden subsidie beschikbaar, zoals druppelirrigatie, boven- en ondergrondse opslagvoorziening, opslag en hergebruik van water, peilgestuurde drainage, sproeiboomberegening en waterbesparende sproeikoppen.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

De stimuleringsregeling bestaat uit 25 of 40 procent van de investeringskosten. Voor maatregelen met een potentieel hoog waterbesparend effect van meer dan 15 tot 20 procent of met een hoge mate van innovativiteit is 40 procent subsidie mogelijk. Voor maatregelen met een lager waterbesparend effect is 25 procent subsidie beschikbaar. De maximale vergoeding is 35.000 euro per bedrijf. Subsidies worden verstrekt op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. De stimuleringsregeling loopt tot eind 2021, of eerder als het budget is uitgeput. Voor Rivierenland-Zuid is in totaal 820.000 euro beschikbaar en voor Rivierenland-Noord 650.000 euro.

Waar moet ik aan voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie?

Er zijn algemene inhoudelijke voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo wordt u bijvoorbeeld gevraagd om uw bedrijfservaringen met waterbesparing te delen. Waterbesparing is immers een collectief belang. Daarnaast gelden er voor iedere waterbesparende maatregel specifieke voorwaarden. Op de website staat een overzicht van de voorwaarden per maatregel.

Hoe werkt de aanvraag van de subsidie?

Ga naar www.wsrl.nl/waterbesparen, vul het aanvraagformulier subsidieverlening in en stuur dat naar Waterschap Rivierenland in Tiel of mail het naar subsidies@wsrl.nl. Voor een persoonlijk adviesgesprek over de regeling kunnen ondernemers terecht bij Henk van Sommeren van het waterschap: (06) 53208034 of h.van.sommeren@wsrl.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer