Minder emissies door inzet druppelirrigatie

Met druppelirrigatie geven telers in één keer relatief weinig water. De kans op emissie naar grond- en oppervlaktewater van mineralen, gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkende middelen - mee te geven met druppelirrigatie - is daardoor klein.

Minder+emissies+door+inzet+druppelirrigatie
© Han Reindsen

Vertegenwoordigers van provincies, waterschappen en uitvoerders van het pilotproject 'Druppelirrigatie in Drenthe' hebben vorige week donderdag een bezoek gebracht aan drie deelnemers. Duidelijk werd dat druppelirrigatie meer is dan gericht en precies water toedienen.

René Speelman uit Eerste Exloërmond doet vanaf het begin van het project mee in een gewas uien. Nu voor het vierde jaar. Dit jaar ligt in een perceel van 6,5 hectare uien ongeveer een kwart hectare met druppelirrigatie.

Lui

In de droge beginperiode heeft Speelman maximaal 7 à 8 millimeter water per dag gegeven. Dat zorgde voor een betere groei. Later in het seizoen is dit verschil kleiner geworden. Aan de dunnere wortels is te zien dat het gewas 'lui' wordt van de druppelirrigatie.

Het voordeel van druppelirrigatie moet je vooral zoeken in kwaliteit en uniformiteit

René Speelman, akkerbouwer in Eerste Exloërmond

De vochtsensor in het perceel laat zien dat het water van de druppelirrigatie niet dieper komt dan zo'n 40 centimeter. 'Het water zit vooral in de zones tot 10 en 20 centimeter. Er is dus nauwelijks uitspoeling', zegt Peter Raatjes van RMA.

Meeropbrengst

Het gedeelte met druppelirrigatie begint iets eerder af te rijpen, ziet Speelman. 'De vraag is wat uiteindelijk de meeropbrengst is. Misschien heb ik straks dezelfde opbrengst, alleen twee weken eerder. Het voordeel van druppelirrigatie moet je vooral zoeken in kwaliteit en uniformiteit.'

De akkerbouwer heeft wisselende ervaringen met druppelirrigatie: het eerste jaar niet goed, vorig jaar veelbelovend en dit jaar problemen met bodemherbiciden. Hij ziet zeker kansen. 'Maar het is niet mijn systeem. Ik vind druppelirrigatie te bewerkelijk.'

Pootgoed

Jantinus Beijering uit Schoonloo doet dit jaar voor het eerst mee. Hij teelt onder andere 80 hectare pootgoed. In het perceel pootgoed van 2,5 hectare liggen veel proefobjecten met gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers die via de druppelirrigatie worden toegediend.

In het perceel ligt onder andere een praktijksituatie met 27 kuub drijfmest, die wordt vergeleken met 15 kuub drijfmest en een plantversterker. Sigrid Arends van Delphy: 'Het object met 27 kuub drijfmest heeft visueel gezien meer bladgroen. Bij de oogst kijken we naar de opbrengst en de maatsortering.'

Zonnepanelen

Het druppelirrigatiesysteem draait op vijftien zonnepanelen die verscholen liggen in een perceel mais. Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van de watergift die nodig is. Voor de verschillende onderzoeksobjecten wordt gewerkt met vijf verschillende kraanvakken en doseerpompjes voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkende middelen. Via de drainage wordt gekeken naar de mate van uitspoeling.

Op dit moment lijkt de sortering bij druppelirrigatie egaler en begint de moederknol eerder zacht te worden. 'Door meer vocht slijten de moederknollen sneller', luidt de verklaring van Arends.

Lelies

Edwin Nieuwenhuis uit Hoornsterzwaag teelt 120 hectare lelies en is enthousiast over druppelirrigatie. Hij geeft meststoffen mee met het systeem. Het gewas staat er mooi bij en in het voorjaar heeft hij het systeem gebruikt om nachtvorst te voorkomen.

Om nachtvorstschade te voorkomen, heeft Nieuwenhuis de vier blokken dit voorjaar steeds afwisselend twintig minuten gedruppeld. Elk blok kreeg steeds een uur lang geen water. 'Ik had gehoopt op minder vorstschade. Of de schade komt door een uur lang niet druppelen, weet ik niet. Sommige soorten zijn altijd wat gevoeliger.'

Drama

Het eerste jaar van deelname aan het project was voor Nieuwenhuis een drama. 'De slangen waren te dun en daardoor kregen we last van schade door meeuwen. Na anderhalve maand heb ik het systeem stilgelegd.'

Nu heeft de lelieteler dikkere slangen die tien jaar mee moeten gaan. Dat moet ook, want ze kosten circa 28 cent per meter, terwijl de dunnen slangen 3 à 4 cent per meter kosten. In de praktijk blijkt dat vooral de aanwezigheid van ijzer in het water de levensduur bepaalt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer