Druppelirrigatie+is+met+drie+jaar+verlengd
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Druppelirrigatie is met drie jaar verlengd

De projecten druppelirrigatie van Delphy mogen nog drie jaar doorgaan. In het Noorden gaat het om zes telers en in Noord-Brabant om één. Het doel is gelijk.

'In het verleden werd dit soort projecten landelijk beoordeeld. Nu ligt dat bij de provincies. Elke provincie heeft zijn eigen prioriteiten en voorwaarden. Het is daardoor lastiger om deze projecten binnen te halen', zegt projectleider Jacob Dogterom van Delphy.

Met het project doen telers ervaring op in lelies, uien en aardappelen. Met druppelirrigatie kunnen ze zuinig omgaan met zoet water. Daarnaast is een stuk arbeidsbesparing mogelijk. Bij een druppelirrigatiesysteem op zonnepanelen wordt ook energie bespaard.

Demo in pootaardappelen op kleigrond

Als adviseur akkerbouw bij Delphy kwam Sigrid Arends in Drenthe in aanraking met druppelirrigatie. Het sprak haar aan. Op landbouwbedrijf Arends in Warfstermolen past ze nu voor het derde jaar als demo druppelirrigatie toe in pootaardappelen op kleigrond. Dit jaar op 0,5 hectare.

© Han Reindsen

'De reacties van collega's uit de omgeving waren in eerste instantie negatief. Hier is al eerder naar gekeken en het is te duur, kreeg ik te horen', zegt Arends. Klimaatsverandering en steeds zouter water langs de kust in Noord-Nederland zorgen nu voor een andere situatie.

Arends heeft op 9 mei gepoot. In mei is twee keer leidingwater voor druppelirrigatie ingezet, in juni af en toe en in juli iedere dag circa 3 millimeter water per keer. Het resultaat lijkt een hoger knolaantal, grotere knollen en iets beter loof.

• Lees ook: 'Druppelirrigatie is dure verzekering tegen droogte'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  19° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 4°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 4°
  10 %
Meer weer