Zoetwater bufferen voor druppelirrigatie

Buiten het groeiseizoen zoetwater opvangen via de drainage en bufferen door het actief in de ondergrond te pompen. In droge perioden zou dit voldoende moeten zijn om 40 hectare met druppelirrigatie te voorzien van water. Bij voorkeur met een vast buizensysteem en vaste aansluitpunten.

Zoetwater+bufferen+voor+druppelirrigatie
© Han Reindsen

Dit is het toekomstbeeld van Sigrid Arends van landbouwbedrijf Arends in Warfstermolen. De kleigrond van het bedrijf ligt dicht bij het Lauwersmeer. Met een peilverhoging van 45 centimeter wil de provincie de rietgroei rond het Lauwersmeer stimuleren voor een betere vogelstand in het Natura 2000-gebied.

De peilverhoging zorgt voor meer zout water in de sloten. Wegpompen van het slootwater zorgt volgens Arends voor meer ondergrondse kwel. 'Dit maakt druppelirrigatie voor het akkerbouwbedrijf extra belangrijk', zegt Arends, die voor het derde jaar een demo/experiment met druppelirrigatie op het bedrijf heeft.

Leidingwater

Oppervlaktewater gebruiken voor druppelirrigatie mag niet, in verband met bruinrot. Daar komt bij dat het zoutgehalte van het water te hoog is om te druppelen. Arends gebruikt daarom leidingwater om de circa 0,5 hectare pootgoed van water te voorzien. 'Gelukkig kun je met druppelirrigatie zuinig omgaan met water.'

Gelukkig kun je met druppelirrigatie zuinig omgaan met water

Sigrid Arends van landbouwbedrijf Arends in Warfstermolen

• Lees ook: Druppelirrigatie is met drie jaar verlengd

Arends heeft een akkerbouwbedrijf van 105 hectare. Het bouwplan bestaat uit 22 hectare pootgoed, 20 hectare suikerbieten, 10 hectare rode ui, 16 hectare spinazie voor zaaizaad, wintertarwe en zomertarwe. Daarnaast werkt ze als akkerbouwadviseur bij Delphy.

Klimaatverandering

Als adviseur kwam ze in aanraking met druppelirrigatie op zandgrond. Ze zag de voordelen en wilde zelf ervaring opdoen op kleigrond. 'De reacties uit de omgeving waren in het begin negatief. Hier is al eerder naar gekeken en het is te kostbaar, kreeg ik te horen. Maar de techniek is nu verbeterd en door de klimaatverandering is de situatie nu anders.'

In het eerste jaar lag de druppelirrigatie in spinazie voor de zaadteelt. Arends: 'Mijn vader was eerst heel negatief. Tot het moment dat hij ging ploegen. Hij kwam stralend thuis. Ongekend hoe mooi de grond erbij ligt, zei hij. En dat terwijl we maar vier weken hadden gedruppeld.'

In het tweede jaar lagen de slangen in 2 hectare pootgoed, in de kwetsbare rassen Red Scarlet en Evora. 'We hadden vorig jaar nog te veel poters in de onder- en bovenmaat. We kregen het advies om 2 tot 4 centimeter nauwer te gaan poten. Nauwer poten vertraagt de groei, waardoor de pootaardappelen minder snel uit de maat groeien.'

Droogte

Dit jaar liggen de slangen in 0,5 hectare pootgoed. 'Gezien de droogte ben ik blij dat we nu geen 2 hectare hebben', zegt Arends. Vochtsensoren van RMA geven aan wanneer er moet worden gedruppeld. Dit jaar twee keer in mei, af en toe in juni en vanaf begin juli iedere dag. De giften zijn ongeveer 3 millimeter per dag.

Druppelirrigatie heeft ook effect in een relatief nat jaar. Arends: 'Druppelen maakt van de grond een spons. Daardoor neemt de grond het regenwater sneller op en is er minder afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en dergelijke.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer