'Druppelirrigatie is dure verzekering tegen droogte'

Druppelirrigatie is in de akkerbouw een dure verzekering tegen droogte. In combinatie met bemesting en/of gewasbescherming liggen er kansen om de emissie te beperken. Het ontbreekt echter aan harde cijfers.

%27Druppelirrigatie+is+dure+verzekering+tegen+droogte%27
© Nieuwe Oogst

Sinds 2014 is er in een project ervaring opgedaan met druppelirrigatie in zetmeel-, consumptie- en pootaardappelen, uien en lelies. Dinsdag werden de resultaten tijdens een symposium in Groningen gepresenteerd.

Lelietelers zetten druppelirrigatie vooral in als nachtvorstbestrijding in de tweejarige teelt van kale schubben, want dat is makkelijker dan het leggen van vliesdoek. Dit voorjaar ging het om zeven telers en 50 hectare.

Spannend

Hans Kok van advies- en onderzoeksbedrijf Delphy: 'Dit voorjaar was het spannend met nachtvorst. Wie niets heeft gedaan aan nachtvorstbestrijding had veel schade in de kwetsbare kale schubben. Afhankelijk van het ras kan druppelirrigatie een voordeel opleveren van 9.000 tot 15.000 euro per hectare.'

'De vraag is of het uit kan, want je hebt niet ieder jaar nachtvorst. In combinatie met vochtsensoren kun je met druppelirrigatie wel nauwkeuriger werken', zegt lelieteler Hans van der Heijden uit Vledder. Gert Veninga uit Hijken denkt daarnaast dat druppelirrigatie mogelijk een rol kan spelen bij de biologische teelt van lelies.

Bij aardappelen en uien is het effect van druppelirrigatie nogal afhankelijk van het seizoen, de grondsoort en het ras. De meeropbrengst in kilo's en/of kwaliteit weegt gemiddeld niet op tegen de meerkosten. 'Het is een te dure garantie', zegt uienteler René Speelman uit Eerste Exloërmond.

Zoektocht

Binnen het project is dit jaar ervaring opgedaan met bemesting, gewasbescherming en biostimulatoren. 'We hebben een start gemaakt in de zoektocht naar optimalisatie', zeg Sigrid Arends van Delphy. 'Het is een begin van een nieuwe toepassing en biedt kansen om druppelirrigatie rendabel te krijgen.'

Met druppelirrigatie is op water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te besparen. Naar verwachting geeft dat minder uitspoeling. Onderzoek naar drainwater moet dat duidelijk maken, want waterschappen willen graag cijfers zien. Onderzoek naar residuen in oppervlaktewater is echter duur.

Met druppelirrigatie zijn goede ervaringen opgedaan in het project Spaarwater. Dit project vangt drainwater op in een zoetwaterbron in de bodem. Het water is bij droogte te gebruiken. Het systeem zorgt voor minder belasting van het water met nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Cijfers zijn er nog niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer