Landbouw+mist+duidelijkheid+in+klimaatplan
Nieuws
© VidiPhoto

Landbouw mist duidelijkheid in klimaatplan

De voorstellen vanuit de sectoren Landbouw en Landgebruik zijn toereikend om doelen in het Klimaatakkoord te halen. Dat blijkt uit de analyse van het 'Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord' (VHKA) die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft opgesteld.

De agrosector vraagt nu om duidelijkheid over de concrete uitvoering. In het VHKA staan afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden over de maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland te halveren. Het PBL en Centraal Planbureau (CPB) hebben deze geanalyseerd.

Zij concluderen dat de klimaatmaatregelen in het akkoord voldoende potentieel hebben om dat doel te behalen en dat de sectortafel Landbouw en Landgebruik in totaal 3,5 megaton CO2-emissie kan reduceren of vastleggen in 2030.

Kabinet aan zet

De haalbaarheid hangt echter af van concrete uitwerking van de plannen. Daarover is weinig bekend. Ed Nijpels, voorzitter Klimaatakkoord, vindt dat het kabinet aan zet is om duidelijkheid te geven over ruimte voor normering, heffingen, subsidies en wetswijzigingen.

Kees van Zelderen, LTO-portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie, deelt die mening. 'Als er duidelijkheid is, kunnen we stappen zetten.' Hij verwacht dat het Klimaatakkoord er in 2019 ligt.

Concretere kaders

De kaders voor zonnepanelen, een van de middelen voor emissiereductie, zijn afgelopen week concreter geworden. De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met meer regulering voor de aanleg van zonneparken.

Een meerderheid van de Kamer wil nu dat er gebruik wordt gemaakt van een zonneladder, waarbij eerst onbenutte ruimte in aanmerking komt voor de aanleg van zonnepanelen. Denk aan daken van huizen, scholen, kantoren en parkeergarages en ruimte op bedrijven- en braakliggende terreinen, vuilstorten en langs wegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer