Planbureau: transitie land- en tuinbouw noodzakelijk

De manier waarop ons eten wordt geproduceerd is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onhoudbaar. Als de wijze waarop Nederlandse boeren en tuinders produceren niet wijzigt worden de klimaatdoelen niet gehaald.

Planbureau%3A+transitie+land%2D+en+tuinbouw+noodzakelijk
© Koos van der Spek

De Nederlandse regering wil in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 95 procent hebben teruggedrongen, zoals beloofd in het Klimaatakkoord van Parijs. Dat houdt in dat ook boeren de uitstoot van bijvoorbeeld methaan en lachgas moeten verminderen. Nu stoot de land- en tuinbouw van Nederland nog 34,5 megaton aan broeikasgassen uit.

Tot nu toe wordt het heil vooral gezocht in technologische innovatie om milieuschade tegen te gaan, zoals efficiënter energieverbruik in de glastuinbouw en stroomopwekking door vergisting, schrijft het PBL in een nieuw rapport.

• Lees ook: Planbureau acht landbouwakkoord noodzakelijk

Beloon boeren met een fatsoenlijke prijs voor milieuvriendelijke producten

Die maatregelen bieden volgens het PBL de komende tien jaar nog wel enig soelaas bij het terugdringen van emissies, maar maken geen einde aan de structurele oorzaken van milieuschade door landbouw: toenemende intensivering en schaalvergroting.

Boeren kunnen zonder steun de transitie naar een duurzamere landbouw niet bewerkstelligen, signaleert het rapport. Door gedane investeringen hebben zij vaak niet de financiële ruimte om hun werkwijze rigoureus te veranderen. Daarom zouden ook financiers, inkopers en supermarkten hun best moeten doen om voedselproductie duurzamer te maken.

Het PBL tikt in het rapport ook de Nederlandse consument op de vingers.Die koopt nog altijd te veel vlees en andere dierlijke producten, waarvan de belasting op het milieu groot is. Het is volgens het PBL hard nodig dat we met z'n allen minder dierlijke eiwitten eten, maar tot dusver zijn onze eetgewoontes amper veranderd.

• Lees ook: LTO Nederland voorstander breed landbouwakkoord

Milieudefensie pleit in een reactie voor concrete maatregelen in plaats van een 'praatclub over de koers van de landbouw'.' Bart van Opzeeland, campagneleider voor voedsel bij de milieuorganisatie, vindt dat de werkelijke kosten die boeren moeten maken in de prijs die zij ontvangen terug moet komen. 'Beloon boeren met een fatsoenlijke prijs voor milieuvriendelijke producten zodat ze duurzaam kunnen werken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer