Afrikaanse+varkenspest+langs+snelwegen
Nieuws
© Natuurmonumenten

Afrikaanse varkenspest langs snelwegen

Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen blijkt in Oost-Europa juist langs snelwegen te worden aangetroffen. Waarschijnlijk is het virus door wegverkeer naar de Belgische provincie Luxemburg verplaatst, aangezien ook daar alleen dode zwijnen zijn gevonden bij een parkeerplaats aan de snelweg.

Dat zegt dierenarts Johan Kamp van de Oost-Nederlandse dierenartspraktijk de Oosthof. Dinsdagavond 25 september informeerde Kamp partners in het varkenshouderijbedrijfsleven over de Afrikaanse varkenspest.

In de natuur verplaatst Afrikaanse varkenspest zich niet veel sneller dan een paar kilometer per maand. Maar door vrachtwagenchauffeurs en ander verkeer dat kriskras vanuit de besmette gebieden door Europa reist, kan het virus zich met een snelheid van 120 kilometer per uur naar West-Europa verplaatsen, stelt Kamp. Vooral vlees uit besmette gebieden in het uiterste oosten van Europa, dat hier wordt opgegeten op parkeerplaatsen zonder dat de resten fatsoenlijk worden opgeruimd, is een groot risico.

• Lees ook: Zes nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest in België

Niet erg besmettelijk

Afrikaanse varkenspest is lang niet zo besmettelijk als klassieke varkenspest. Maar het DNA-virus, dat vooral herkenbaar is aan onderhuidse bloedingen en bloederige diarree, is wel veel dodelijker, zegt Kamp. Wilde zwijnen die varkenshouderijen binnendringen, zijn een groot risico. Daarom is Kamp van mening dat biologische- en scharrelvarkenshouderijen moeten worden verplicht om een dubbele omheining om het bedrijf te plaatsen. 'Prima dat deze vorm van varkenshouderij bestaat, maar deze maatregelen zijn noodzakelijk.'

Drukjacht in besmet gebied door varkens op te jagen en af te schieten, kan volgens de dierenarts - zelf ook jager - juist verspreiding veroorzaken. De meeste varkens ontsnappen namelijk als er op ze wordt gejaagd. 'Maar buiten de toegestane afgerasterde leefgebieden in Nederland moet de nulstand worden gehandhaafd', benadrukt Kamp.

Het is uitgesloten dat het virus zich via de wind verspreidt, in tegenstelling tot klassieke varkenspest. Vandaar dat het risico op besmetting van varkensbedrijven veel minder groot is dan bij een uitbraak van klassieke varkenspest, naast de minder besmettelijke aard van Afrikaanse varkenspest.

Maatregelen

Bij het ter perse gaan van deze editie van Nieuwe Oogst was nog niet bekend welke maatregelen het ministerie van LNV neemt om verspreiding door (vracht-)verkeer langs snelwegen tegen te gaan. Kijk voor het laatste nieuws op Nieuweoogst.nl

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer