Bloeding+kenmerkt+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Eigen Foto

Bloeding kenmerkt Afrikaanse varkenspest

Onderhuidse inwendige bloedingen, met name zichtbaar aan de oren en flanken van varkens, zijn kenmerkend voor de klinische symptomen van de Afrikaanse varkenspest.

De Amerikaanse voedsel- en landbouworganisatie FAO heeft foto's vrijgegeven van deze kenmerkende symptomen. De virusziekte gaat gepaard met acute hoge koorts en sterfte.

Afrikaanse varkenspest is veel dodelijker dan de klassieke variant, maar ook veel minder besmettelijk. Via de lucht kan het virus zich niet verspreiden.

• Lees ook: Afrikaanse varkenspest langs snelwegen

Menselijk handelen

Dat het virus sinds enkele weken niet alleen in het uiterste oosten van Europa rondwaart, maar ook wilde zwijnen in de Belgische provincie Luxemburg heeft gedood, is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van menselijk handelen.

Omdat het virus zich niet via de lucht verspreidt, is de kans veel minder groot dat het overslaat naar varkenshouderijen, vergeleken met klassieke varkenspest. Het is wel veel hardnekkiger en kan maandenlang buiten het varken overleven. In hammen tot 150 dagen en in de diepvries tot drie jaar.

Aangifteplichtige ziekte

Afrikaanse varkenspest is een aangifteplichtige ziekte, zoals vermeld in artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. Als in Nederland Afrikaanse varkenspest bij een varken wordt gevonden, volgt een groot aantal maatregelen, opgesomd in het beleidsdraaiboek Klassieke en Afrikaanse varkenspest.

Tot op heden is er geen effectief vaccin, vanwege de grote variatie in virusstammen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer