Campagne+moet+varkensvlees+redden
Nieuws
© John Claessens

Campagne moet varkensvlees redden

Boerschappen en ZLTO zijn deze week een grootschalige campagne gestart om varkensvlees te redden. Dat vlees is afkomstig van de weidevarkens van Ben en Thea Bruurs uit Baarschot. Die veehouders houden hun varkens binnen vanwege de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de Belgische Ardennen.

De ondernemers hebben echter voor honderd van de zeshonderd dieren geen plek meer in de stal. Verplaatsen naar een andere stal is verboden. De varkens die nu nog buiten lopen, vormen een gevaar voor besmetting met en verspreiding van het Afrikaanse varkenspestvirus.

• Lees ook: Varkenpest baart zuidelijke varkenshouder zorgen

Zodoende hebben de ondernemers besloten het vlees versneld aan te bieden op de markt. Dat doen ze samen met ZLTO, boerderijwinkel De Walhoeve en Boerschappen, die voedselpakketten uit de regio levert. Via sociale media worden mensen opgeroepen varkensvleespakketten te bestellen.

Wilde zwijnen

De 20 hectare akker- en weidegrond van varkensboerderij Den Elshorst ligt aan de grens met België, waar de Afrikaanse varkenspest recentelijk is uitgebroken onder wilde zwijnen. Zodra het gevaar geweken is, kunnen de weidevarkens weer naar buiten. Deze zomer hielden ZLTO en Boerschappen een succesvolle actie waarbij te kleine pruimen en tomaten vanwege de aanhoudende zomerse droogte toch door supermarkten werden verkocht.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer