Groningen+wil+slot+op+intensieve+veehouderij
Nieuws
© Henk Riswick

Groningen wil slot op intensieve veehouderij

Gedeputeerde Staten van Groningen willen alle intensieve veehouderijtakken in de provincie op slot te zetten. Boeren met varkens, pluimvee of vleeskalveren mogen die activiteiten vanaf 1 januari volgend jaar niet meer uitbreiden.

LTO Noord regio Noord is uiterst verbolgen over het voornemen, maar overleg met gedeputeerden Henk Staghouwer en Fleur Gräper heeft niets opgeleverd. Volgens LTO-bestuurder Alma den Hertog wordt er niets gedaan met een recent onderzoek naar de positie van de Groninger intensieve bedrijven.

• Lees ook: LTO vindt slot geitenbedrijven Overijssel onterecht

Den Hertog: 'We hebben kortweg nul op het rekest gekregen, zonder enige onderbouwing. Van de eerdere toezegging van het college om ook na 1 januari ruimte te bieden voor meer duurzaamheid komt zo niets terecht. Niets doen is ook een keus, maar het college slaat de deur wel keihard dicht in de neus van de ondernemers'.

Woonkernen

Eerder werden intensieve veehouderijen rond de woonkernen al op slot gezet. Nu wil GS van Groningen ook de bedrijven verder van de kernen aanpakken.
Die overige circa negentig intensieve bedrijven konden de afgelopen jaren nog wel doorgroeien, tot 7.000 of 7.500 vierkante meter staloppervlak, afhankelijk van de afstand tot de kernen. Die laatste twee ontwikkelzones dreigen nu te worden geschrapt.

Regelingen

Op aandringen van CDA en ChristenUnie zijn vanaf 2016 twee regelingen opgezet om de intensieve bedrijven te stimuleren te investeren in verduurzaming. Van de 52 bedrijven die inschreven wisten slechts vijf hun plannen te realiseren. Het onderzoek moest uitwijzen waardoor dat kwam.

Afzet

Volgens Den Hertog blijken de bedrijven moeite te hebben om afzet te vinden voor hun duurzamere producten. 'De markt is er nog niet klaar voor. Maar ze moeten kunnen verduurzamen zodra er wél ruimte voor is. Een slot op de deur betekent geen investeringskracht in verduurzaming en dierenwelzijn.'

Omgevingsvisie

Gedeputeerde Staghouwer zegt in een reactie dat het college met de maatregel uitvoering geeft aan de Omgevingsvisie. 'Het is twee jaar geleden door de Staten besloten. We hebben nog extra maatregelen ingesteld om verduurzaming te stimuleren en dat is een succes gebleken.

Hij kan zich voorstellen dat LTO en de veehouders teleurgesteld zijn, 'maar de Staten willen niet meer ruimte bieden aan intensieve veelhouderij.'

Uitstel

LTO Noord pleit nu bij de de Statenfracties voor een jaar uitstel. Als het collegebesluit toch wordt gehandhaafd, wil LTO een proefproces aanspannen.

Weer

 • Woensdag
  16° / 7°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 12°
  20 %
Meer weer