Dynapods zorgt voor energieoptimalisatie bij Oostvogels Boomkwekerij

De energietransitie is in volle gang en steeds meer bedrijven kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren. ‘Het nadeel van zonnepanelen is echter dat deze door de netwerkbeheerder worden uitgeschakeld als het netwerk overbelast dreigt te raken’, vertelt boomkweker Luchiard Oostvogels in Achtmaal. ‘Daarom hebben wij onlangs geïnvesteerd in een nieuw accu-opslagsysteem en bijbehorende software van Dynapods. Daardoor hebben wij nu een eigen energiecentrale op ons bedrijf.’

Dynapods+zorgt+voor+energieoptimalisatie+bij+Oostvogels+Boomkwekerij
Dynapods
© Kennispartner

Terwijl Luchiard laat zien hoe het systeem eruit ziet, vertelt hij over zijn bedrijf. ‘Ik ben in 1996 gestart als eenmansbedrijf met 4 hectare. Wij telen met name bos- en haagplantsoen dat wordt gebruikt voor de aanleg van groenstroken en als aankleding van het straatbeeld. Tegenwoordig wordt bos- en haagplantsoen ook veel gebruikt voor geluidswallen en landgoederen. Daarnaast worden hier ook honderdduizenden planten in containers geteeld. Inmiddels bestaat ons bedrijf uit 20 hectare vollegrondsteelt en 9 hectare containerteelt. Daarbij zijn wij in de gelukkige omstandigheid dat al bijna onze percelen zich in de nabijheid van ons bedrijf bevinden, zodat we snel kunnen schakelen.’

Stapsgewijs gegroeid

Oostvogels legt uit dat dat de groei van de boomkwekerij, die hij samen runt met zijn vrouw Sophia, stapsgewijs is gegroeid. ‘Zowel qua oppervlakte als qua aantal klanten. Inmiddels telt ons bedrijf twaalf medewerkers. Wij leveren onder meer aan handelaren, maar ook aan collega-kwekers en hoveniers in de regio. In principe kan iedereen klant worden bij ons.’

Zo’n zes jaar geleden besloot de ondernemer om zonnepanelen aan te leggen op zijn bedrijf. ‘Dat was destijds door de EAN-groencode regeling en de Energie investeringsaftrek (EIA) aantrekkelijk voor ons. Maar al snel kregen we te maken met het feit dat de netwerkspanning soms te hoog opliep als de zon scheen, waardoor de stroomvoorziening eruit klapte en de panelen werden uitgeschakeld. Daardoor stonden onze panelen regelmatig uit, terwijl de zon volop scheen.'

'De communicatie verliep goed en het systeem werd zelfs sneller geleverd dan in eerste instantie was afgesproken'

Sophia Oostvogels, boomkweker in Achtmaal

'Enerzijds kostte dat geld, omdat we op die momenten stroom moesten afnemen via het net en anderzijds kregen wij te maken met een instabieler stroomnetwerk doordat steeds meer mensen in de buurt zonnepanelen op hun daken gingen leggen', vertelt Oostvogels. 'Daardoor kregen we steeds meer te maken met stroomstoringen en piekspanningen. Dat was voor ons reden om na te gaan denken hoe we hier een oplossing voor konden vinden, zodat het bedrijf ook bij eventuele stroomstoringen kan blijven doordraaien.’


Aantrekkelijk aanbod

Die oplossing kwam volgens Oostvogels toevallig op zijn pad. ‘Mijn broer is ook ondernemer en kreeg bezoek van een accountmanager van Dynapods, die vertelde over hun systeem. Hij heeft tegen die man gezegd dat hij ook eens bij ons langs moest gaan en dat heeft hij gedaan. Dynapods kwam op het goede moment bij ons langs. Het verhaal van hen was helder en duidelijk en daarnaast deden zij ons een aantrekkelijk aanbod.’

Ruim een maand geleden heeft het bedrijf bij Boomkwekerij Oostvogels een containeraccu met 100 KWH opslagcapaciteit geplaatst. Via een app kunnen Luchiard en Sophia exact zien hoe de opslag en het verbruik van energie verlopen. Overtollige zonne-energie wordt overdag opgeslagen en kan in de avond worden gebruikt. Op momenten dat de zon niet schijnt kunnen de accu’s worden geladen via de software op momenten dat de tarieven laag zijn. Het overschot aan stroom wordt vervolgens door dezelfde software automatisch weer verkocht op het moment dat de tarieven hoog zijn.

De systemen van Dynapods zijn uitgerust met ijzerfosfaat accu’s. De voordelen van deze accu’s zijn onder meer dat zij extreem veilig zijn en een lange levensduur hebben. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk en behoeven zij geen onderhoud.

Boomkwekers Luchiard en Sophia Oostvogels uit Achtmaal hebben nu een eigen energiecentrale op hun bedrijf. Foto: Gerben van den Broek
Boomkwekers Luchiard en Sophia Oostvogels uit Achtmaal hebben nu een eigen energiecentrale op hun bedrijf. Foto: Gerben van den Broek © Kennispartner


Goed gevoel

Sophia Peeters geeft aan dat ze bij hun besluit om een accu-opslagsysteem van Dynapods te kopen, niet over één nacht ijs zijn gegaan. ‘Natuurlijk hebben we ook geïnformeerd bij andere partijen. Maar we hadden direct een goed gevoel bij de mensen van Dynapods. Zij zijn al hun afspraken ook keurig nagekomen. De communicatie verliep goed en het systeem werd zelfs sneller geleverd dan in eerste instantie was afgesproken. Ook de installatie verliep prima. Wij zijn helemaal ontzorgd en hebben een goed gevoel overgehouden aan de samenwerking. De komende tijd hopen wij hiervan met ons bedrijf de vruchten van te kunnen gaan plukken. Ook voor de volgende generatie.’


Over Dynapods

Dynapods wil bijdragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd mensen helpen om geld te besparen. De thuisbatterij Dynapods is de perfecte oplossing voor iedereen die minder afhankelijk wil zijn van het elektriciteitsnet en controle wil krijgen over zijn energieverbruik. Het is een back-up power indien nodig en een middel om geld te besparen op de energierekening. Dynapods heeft veel ervaring in de markt van batterijen/accu's en werkt samen met de beste leveranciers, erkende installateurs en geeft garantie op apparatuur en installatie.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Dynapods

Dynapods

Dynapods is dé slimme batterijoplossing die geld oplevert. Dynapods koopt goedkope energie in, leert je gebruik en verkoopt met winst. Zelfs zonder...

Lees verder »

Meer van Dynapods

Meer artikelen van Dynapods »

Artikelen over Dynapods