Slechter dierenwelzijn door uitblijvende Lbv-regeling

Bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren zijn in 2023 94 meldingen gedaan over situaties waarbij de dierzorg niet op orde was. Dat zijn er minder dan de 106 meldingen in 2022. Een stijging van het aantal meldingen was in de rundveehouderij te zien, mede door het uitblijven van de Lbv- en Lbv-plusregelingen.

Slechter+dierenwelzijn+door+uitblijvende+Lbv%2Dregeling
© Berrie Klein Swormink

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. In 2023 kwamen er 94 meldingen binnen van situaties waarin de dierzorg niet op orde was. 17 procent van deze meldingen was al een keer eerder gemeld. Dit 'recidiefpercentage' wijst er volgens de organisatie op dat aandachtsbedrijven meer moeite hebben om zich (blijvend) te herstellen. Opvallend is volgens het vertrouwensloket ook dat bij een aantal meldingen een directe relatie was tussen dierenwelzijn en (het uitblijven van) regelgeving.

In de melkveehouderij zag het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren dat een deel van de meldingen een directe relatie had tussen diergezondheid/dierenwelzijn en de regelgeving. Veehouders die willen stoppen, wachten op de Lbv- of Lbv-plusregeling. Volgens het vertrouwensloket leidde het uitblijven van deze regeling tot ondermaatse verslechtering van diergezondheid en/of dierenwelzijn.


Erfbetreders

De meldingen worden bijvoorbeeld gedaan door erfbetreders die verminderde dierzorg doorgeven of daarvan een vermoeden hebben. Het aantal meldingen die het vertrouwensloket in behandeling neemt, is relatief hoger dan in voorgaande jaren. Dit is volgens het loket deels te verklaren doordat begeleidingstrajecten van 2022 doorliepen in 2023. Dat duidt op een ernstiger aard van de meldingen, maar ook op een vroegtijdige signalering van problemen.

Erfbetreders deden minder vaak anoniem een melding. Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren vindt dat een positieve ontwikkeling. Dit duidt op een positieve trend van meer open communicatie tussen erfbetreders en veehouders. 'We zien dat erfbetreders vaker zelf in gesprek gaan met veehouders en samen besluiten om hulp van het vertrouwensloket in te roepen', stelt het vertrouwensloket. Daarentegen kozen burgers er juist vaker voor om anoniem te blijven bij het doen van een melding.


Melden is lastig

Voorzitter Jeannette van de Ven van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren, ook bestuurder van LTO Nederland, stelt dat het lastig is om vermoedens van verminderde dierzorg te melden. 'Maar geen actie ondernemen is geen optie', zegt ze in een persverklaring.

Van de Ven: 'Ik roep iedereen op alert te zijn en vermoedens van verminderde dierzorg op veehouderijbedrijven direct te melden of advies in te winnen bij het vertrouwensloket. Hoewel we ervan overtuigd zijn dat geen enkele veehouder zijn dieren opzettelijk slecht verzorgt, maken we ons zorgen over de toenemende uitdagingen waarmee veehouders worden geconfronteerd. Vooral nu veehouders voor grote, ingrijpende veranderingen staan en de politieke en maatschappelijke druk alsmaar toeneemt, wat onbedoeld gevolgen kan hebben voor de dierzorg.'

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren is in 2000 opgericht op initiatief van de veehouderijsector. Doel is de verminderde zorg bij landbouwhuisdieren terug te dringen en tijdig een halt toe te roepen. Een team van deskundigen bestaande uit onder anderen veeartsen en agrarische bedrijfsadviseurs neemt elke melding in behandeling. Het vertrouwensloket adviseert en begeleidt de boeren. Het legt geen boetes op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer