Utrecht+weert+intensieve+veehouderij+niet
Nieuws
© Johan Wissink

Utrecht weert intensieve veehouderij niet

Provincie Utrecht laat via een woordvoerder weten dat zij de huidige intensieve veebedrijven, groot of klein, niet actief wil weren of wegwerken.

Met de melding reageert de provincie op berichten in sommige media die suggereren dat de intensieve veehouderij zoveel mogelijk uit Utrecht moet verdwijnen. Dat zou volgens die media blijken uit het streven naar circulariteit zoals de provincie Utrecht dat in haar recent gepubliceerde Landbouwvisie heeft beschreven.

'De provincie streeft naar het laagst mogelijke schaalniveau waarop circulariteit haalbaar is, met behoud van een economisch rendabele bedrijfsvoering', licht de woordvoerder toe. Met een zo laag mogelijk schaalniveau wordt bedoeld een zo klein mogelijk gebied met korte afstanden voor transport van voer, mest en dieren.

Alliantie

'Daarvoor gaan we samen met een brede alliantie van landbouw-, milieu-, kennisinstellingen en overheden werken aan een lange termijn strategie richting een circulaire intensieve veehouderij.' Zowel op bedrijfsniveau als op lokaal of regionaal niveau zijn verbeteringen mogelijk door meer samen te werken met akkerbouwbedrijven in de omgeving en door optimaal gebruik te maken van restproducten uit de voedingsindustrie, stelt de provincie.

De provincie moet circulaire rol van intensieve veehouderij niet onderschatten

Volgens LTO Noord Utrecht moet de provincie bij circulariteit wel verder kijken dan de provinciegrens zelf en eerder denken aan Noord-Europese schaal. 'Als je dat niet doet verander je wel iets, maar verbeter je niets', aldus voorzitter Bert van Donselaar. 'Bovendien moet de provincie de circulaire rol van de intensieve veehouderij binnen het landbouw- en voedselsysteem niet onderschatten.' Hij hoopt dat de Statenleden tijdens de vaststelling van de Landbouwvisie daar ook rekening mee houden.

Warme sanering

Verder zet Utrecht met andere provincies in op een modernisering en warme sanering van intensieve veehouderijen, via een regeling waarvoor het Rijk 200 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. 120 miljoen euro daarvan is bestemd voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging in de varkenshouderij. Dit zal naar schatting leiden tot een krimp van de varkenshouderij van 5 tot 10 procent in de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Limburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer