'Intensieve veehouderij nodig voor circulaire sector'

'De intensieve, niet-grondgebonden veehouderij maakt onderdeel uit van het voedselproductiesysteem en is daarmee onmisbaar voor de ontwikkeling van een circulaire landbouw.'

Dat was de kernboodschap die Provinciale Statenleden van provincie Utrecht maandagochtend meekregen tijdens een werkbezoek aan twee intensieve veehouderijbedrijven in Renswoude en Overberg.

Deze 'Agrisafari' was georganiseerd door LTO Noord Utrecht samen met de LTO-afdeling Gelderse Vallei en enkele ketenpartijen met het oog op de binnenkort vast te stellen nieuwe Landbouwvisie van provincie Utrecht.

Circulair

'Wat we nodig hebben in die Landbouwvisie is dat vanuit de provincie ondernemers enthousiast gemaakt worden voor innovatie en verbetering. De sector heeft de transitie naar circulaire landbouw al ingezet maar moet daarin wel beter gefaciliteerd worden', zei voorzitter Bert van Donselaar van LTO Utrecht.

We hebben een Landbouwvisie nodig die ondernemers faciliteert bij de transitie naar circulair werken

'Wat we nu echter lezen in de voorlopige visie is dat de provincie circulariteit koppelt aan grondgebondenheid. Dat is een denkfout, want er komen ongelofelijk veel reststromen vrij bij de productie van voedsel en die worden verwerkt door de niet-grondgebonden sectoren.'

Verslechtering

Volgens Van Donselaar en andere sprekers tijdens de Agrisafari leidt het weghalen van de intensieve veehouderij uit het voedselproductiesysteem helemaal niet tot meer circulariteit maar juist tot een verslechtering.

Tijdens het werkbezoek zagen de Statenleden de vleeskalverenstal van Wim Thomassen in Overberg en in Renswoude bekeken ze het varkensbedrijf van Henry en Mariëlle Wolswinkel, welke is ingericht volgens de Keten Duurzaam Varkensvlees.

Linkse partijen

Het doel van de Agrisafari was politici een realistisch beeld te geven van de intensieve veehouderij. Daarom vonden de organisatoren het jammer dat alle linkse partijen uit de Provinciale Staten ontbraken tijdens de excursie.

'Maar degenen die er wel waren kregen een heel interessant programma voorgeschoteld en zijn waarschijnlijk gevoed met goede argumenten om hun collega Statenleden bij te praten. Bovendien zullen wij hen ook nog informeren', aldus Van Donselaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer