Ondernemersorganisaties stimuleren vernieuwingen in stalsystemen

De ondernemersorganisaties FME (technologische industrie), VNO-NCW Brabant-Zeeland en ZLTO gaan in opdracht van de Provincie Brabant vernieuwing in stalsystemen stimuleren. De nieuwe stalconcepten moeten een integrale oplossing bieden voor de uitdagingen waarvoor de veehouderijsector en andere betrokkenen zich gesteld zien, zoals het verlagen van de emissie van CO2.

Ondernemersorganisaties+stimuleren+vernieuwingen+in+stalsystemen
© Huisman Media

De ondernemersorganisaties zijn ervan overtuigd dat slimme technologieën kunnen helpen om de stallen op een duurzame manier toekomstbestendig te maken. Dat is in het belang van dier, boer, omgeving en economie, zo vinden zij.

De laatste jaren komen er steeds meer stalinnovaties beschikbaar. Diverse bedrijven hebben slimme oplossingen ontwikkeld voor een deel van de problematiek. In de sector is een sterke behoefte aan een meer integrale benadering. Bovendien is het van belang om de emissie van ammoniak, fijnstof en CO2 bij de bron aan te pakken.

Verbinden

FME, VNO-NCW Brabant Zeeland en ZLTO gaan samen met de provincie Brabant ondernemingen uit verschillende sectoren en disciplines met elkaar verbinden en stimuleren om samen aan de slag te gaan met de kansen en uitdagingen in de veehouderij. Ze gaan ook in gesprek met veehouders, bedrijven en kennisinstellingen om te vernemen welke vernieuwende en creatieve oplossingen er beschikbaar of in ontwikkeling zijn. Ook belangenorganisaties worden bij deze gesprekken betrokken.

Om de toekomst te borgen moet de Brabantse veehouderij zich verder ontwikkelen tot een sector die met beperkte emissies op een diervriendelijk wijze produceert en die geen onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Nieuwe technologieën bieden hiervoor perspectiefvolle oplossingen.

Dat er nieuwe duurzame stalconcepten worden ontwikkeld is volgens de ondernemersorganisaties niet alleen in het belang van de dieren, veehouders, omgeving en het milieu, maar zeer zeker ook van de economische positie van bedrijven die producten en diensten leveren of verwerken in de gehele agro en foodketen. Deze bedrijven zijn in de provincie Brabant sterk vertegenwoordigd.

Regelingen

Om de innovatieve stalconcepten ook daadwerkelijk te verwezenlijken vindt afstemming plaats met gemeenten waar de nieuwe stalconcepten of de aanpassing van bestaande stallen moeten worden gerealiseerd. Ook vindt er overleg plaats met de diverse belangenorganisaties.

De provincie Brabant heeft verder financiële regelingen beschikbaar in de vorm van leningen en aankomende subsidies om bedrijven en veehouders te ondersteunen bij het realiseren van vernieuwende stalconcepten.

• Bekijk ook: Lector ziet toekomst voor intensieve veehouderij

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer