ABN+Amro+verwacht+verdere+stijging+tarweprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ABN Amro verwacht verdere stijging tarweprijs

De prijs van tarwe kan in het vierde kwartaal van dit jaar weer gaan stijgen. Tot die conclusie komen de economen van ABN Amro. In een rapport over agrarische grondstoffen zetten ze de feiten en verwachtingen op een rij.

De prijs van tarwe steeg in de eerste helft van dit jaar doordat steeds meer producenten sceptisch werden over de te oogsten hoeveelheden tarwe. Met name het warme weer en de relatief lage regenval in Europa was reden voor pessimisme over het aanbod. Maar sinds mei van dit jaar zit de tarweprijs weer in een dalende trend.

De markt voor tarwe wordt beïnvloed door de handelsoorlog tussen de VS en China. In het pakket van vergeldingsmaatregelen heeft China bovendien een importtarief van 25 procent opgenomen voor tarwe uit de VS. Dat zorgt ervoor dat ook hier de handelsstromen veranderen en dat de prijs in de VS daalt. Verwacht wordt dat China een beroep zal doen op Rusland.

Prijsdruk

Ook het monetaire beleid van de VS speelt in deze markt een rol. Mede door de afbouw van het stimulerende monetaire beleid in de VS – met hogere rentes en een sterkere dollar tot gevolg – heeft prijsdruk opgeleverd trend. 'Wanneer deze dalende trend doorzet, kan dat een reden zijn voor boeren om hun tarwe-areaal verder af te bouwen en een ander gewas te beplanten', stelt ABN Amro.

Het Ministerie van Landbouw in de VS (USDA) verwacht dat het mondiale aanbod van tarwe dit seizoen met bijna 2 procent daalt, terwijl de vraag constant blijft. In Europa, Rusland en de Oekraïne – regio’s die te kampen hadden met het warme zomerweer – is de verwachting dat de productie dit seizoen veel lager ligt dan in het voorgaande seizoen.

Dollar iets sterker

Aan het einde van het vierde kwartaal van 2018 staat de dollar volgens het Economisch Bureau van ABN Amro iets sterker (euro/dollar 1,15) ten opzichte van het huidige niveau (euro/dollar 1,158). ‘In dit scenario – samen met de krimp in de mondiale output – kan de prijs komend kwartaal weer stijgen’, aldus ABN Amro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer