Afrika+produceert+en+importeert+meer+tarwe
Achtergrond
© Twan Wiermans

Afrika produceert en importeert meer tarwe

Landen in het Midden-Oosten en Afrika verhogen de komende tien jaar hun tarweoogsten door hogere opbrengsten per hectare, voorspelt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Ook de importvraag groeit.

Uitbreiding van de landbouwgrond, waarmee in het verleden de productie werd opgedreven, is niet te verwachten, staat in de Agricultural Outlook 2018-2027 die marktanalisten van de FAO en de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) hebben geschreven. Het areaal blijft tot 2027 nagenoeg gelijk, stellen de schrijvers van het rapport.

'De opbrengsten per hectare gaan jaarlijks met zo'n 1,5 procent omhoog', staat in de outlook. Verbeterd zaad en een professionelere teelt liggen aan de basis van de groei, waardoor de tarweoogst in deze regio's in tien jaar tijd oploopt van 37 miljoen ton naar 45 miljoen ton.

De opbrengsten per hectare gaan jaarlijks met zo'n 1,5 procent omhoog

Agricultural Outlook 2018-2027

Iran

Iran is een belangrijke rol toebedacht bij deze uitbreiding. Het land is de grootste producent van tarwe in het Midden-Oosten. 'Met een oogst van 16 miljoen ton verhoogt dit land zijn aandeel van 32 naar 35 procent.'

De productie van tarwe wordt in veel van de landen in het Midden-Oosten en Afrika door regeringen gestimuleerd. Ze willen de zelfvoorzieningsgraad opschroeven en gebruiken daarvoor instrumenten als teeltsubsidies, importtarieven en gegarandeerde prijzen.

Zo verzekert de Iraakse regering bijvoorbeeld tarweprijzen aan boeren die hoger zijn dan de importprijzen. De regering van Egypte steunt telers met hogere tarwevergoedingen dan de importprijs, subsidieert het gebruik van meststoffen, houdt broodprijzen kunstmatig laag, investeert in goede opslagmogelijkheden voor graan en steekt geld in akkerbouwonderzoek.

Droogte

Het stimuleren van de tarweproductie in de landen in deze regio noemen de samenstellers van het rapport opmerkelijk. Het gebied wordt geplaagd door droogte en tarwe is een gewas dat veel water verbruikt. De teelt van andere gewassen die minder water nodig hebben, zou meer voor de hand liggen.

Saoedi-Arabië is het enige land dat vanwege de schaarste aan water drastisch heeft ingegrepen bij de tarweproductie. Telers in het land worden aangezet om over te stappen op andere gewassen, zoals groente en fruit. De tarweoogst in Saoedi-Arabië is in enkele jaren teruggevallen van 2,5 miljoen naar 30.000 ton.

Consumptie

Ondanks dat de meeste landen in het Midden-Oosten en Afrika de tarweproductie proberen op te krikken, blijft de importbehoefte groot, stellen de analisten. De consumptie van tarwe neemt in de regio sneller toe dan de productie. In 2027 is het tekort geraamd op 58 miljoen ton. De regio is dan voor zo'n 44 procent afhankelijk van de invoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer