Tarweberg+in+China+wordt+hoger+en+hoger
Achtergrond
© Twan Wiermans

Tarweberg in China wordt hoger en hoger

China beschikt aan het eind van dit seizoen over meer dan de helft van de wereldwijde tarwevoorraad. Dat voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

Naar de inschatting van USDA is de Chinese tarwevoorraad aan het eind van het seizoen 2018-2019 zo'n 136 miljoen ton groot, terwijl de wereldwijde voorraad dan op 259 miljoen ton wordt gehouden.

De cijfers van USDA tonen dat de opslag van tarwe in China dit jaar met ongeveer 10 miljoen ton stijgt, waar aan de andere kant de wereldwijde voorraad juist met een kleine 15 miljoen ton daalt.

Bewuste keuze

'Het aanhouden van een grote tarwevoorraad is een bewuste keuze van de Chinese overheid', vertelt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 'De Chinese overheid volgt daarmee de oude lijn van de Europese Unie, waarbij met een strategische voorraad honger in het land moet worden voorkomen.'

De Chinese overheid volgt de oude lijn van de Europese Unie, waarbij met een strategische tarwevoorraad honger in het land moet worden voorkomen

Woordvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

China is goed voor 16 procent van het mondiale tarweverbruik. De consumptie van het Aziatische land ligt op ongeveer 120 miljoen ton. De tarweproductie ligt er op circa130 miljoen ton.

Mais

Aanvankelijk zette het Chinese regime ook in op opslag van mais, maar die voorraden worden de laatste jaren in rap tempo afgebouwd. 'Tarwe is eenvoudiger te bewaren', legt de RVO-woordvoerder de stap uit.

Vooral de laatste jaren heeft China het arsenaal tarwe snel uitgebreid. Was de eindvoorraad in 2012 nog 54 miljoen ton, dit jaar was het bijna 127 miljoen. 'De reserves zijn voor eigen gebruik en de Chinese overheid betaalt de akkerbouwers een hoge interventieprijs die schommelt tussen de 250 en 280 dollar per ton', schetst de RVO-woordvoerder de situatie.

Aardverschuivingen

Het beleid van China heeft in tarweland voor aardverschuivingen gezorgd. Voorheen hadden de grote exporteurs van tarwe – Verenigde Staten (VS), Europese Unie (EU), Rusland, Canada, Australië, Oekraïne en Argentinië – de grootste voorraden. Zo lag er in 2008 wereldwijd 170 miljoen ton tarwe in opslag, waarvan bijna 40 procent bij de grote exporteurs. Hun aandeel is in de afgelopen tien jaar gezakt naar 20 procent.

De EU, twee jaar geleden nog de grootste exporteur van tarwe, beheert nu een kleine 4 procent van de mondiale tarwevoorraad. In 2009 was dat nog bijna 12 procent. De RVO-woordvoerder verwacht met de huidige reserve niet dat de EU weer snel de status van de grootste exporteur zal bereiken.

Verzameldrift

USDA rekent er niet op dat de verzameldrift van China ten einde is. Het Amerikaanse ministerie ziet de tarweberg daar de komende jaren groeien. USDA wijst er ook op dat de wereldwijde voorraad, buiten die van China, maar zo'n 120 miljoen ton groot is.

De krapte in voorraden, ook een gevolg van de geringe oogst van dit seizoen, is volgens de RVO-woordvoerder de reden waarom de tarwemarkt nerveus is. 'Bij het minste of geringste reageert die. Dat gebeurde bijvoorbeeld twee weken geleden op de geruchten over een mogelijke Russische exportbeperking of uitvoerbelasting. Toen schoten de noteringen omhoog om vervolgens meteen te zakken, toen de geruchten werden ontzenuwd.'

De wereldwijde tarweoogst ligt dit jaar op ongeveer 716 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer