Westnijlvirus+gevonden+bij+paard+in+Duitsland
Nieuws
© pixabay

Westnijlvirus gevonden bij paard in Duitsland

Bij een paard in het gebied rond Brandenburg is bij een paard het Westnijlvirus gevonden. Tegen dit virus, dat door muggen wordt verspreid, is vaccinatie van paarden mogelijk, meldt de Sectorraad Paarden.
Verlammingsverschijnselen

Mensen en paarden kunnen geïnfecteerd raken als ze worden geprikt door een besmette mug, geeft de Sectorraad Paarden aan. Westnijl komt op dit moment (nog) niet in Nederland voor. De verwachting is dat Nederland niet vrij zal blijven van dit virus.

In augustus werd bekend dat er voor het eerst in Duitsland een uil is gevonden die met het Westnijlvirus (WNV) is besmet. De uil is naast paarden en insecten ook een gastheer van dit virus.

Een WNV-infectie bij het paard kan volledig symptoomloos verlopen, maar kan ook algemene symptomen zoals koorts, sloomheid, niet eten of wat lichte koliek geven. Soms kunnen ook neurologische symptomen optreden, zoals spiertrillingen, ataxie en gedragsveranderingen. In het ergste geval raken paarden verlamd en komen ze te overlijden, of moeten ze worden geëuthanaseerd.

Het WNV kan vastgesteld worden door bloedonderzoek. Er is geen specifieke therapie tegen dit virus. Als een paard ziek wordt, kan het alleen ondersteunend worden geholpen.

De verspreiding van het WNV verloopt via besmette muggen. Paarden en mensen zijn zogenoemde eindgastheren. Dat betekent dat ze nooit zoveel virus in hun bloed krijgen dat ze via een mug besmettelijk zijn voor een ander.

Vaccineren

Preventieve maatregelen bestaan uit vaccineren en het voorkomen van muggenbeten. Er kan gevaccineerd worden vanaf een leeftijd van 5 tot 6 maanden. De eerste keer moet er een basisvaccinatie plaatsvinden, twee entingen met vier tot vijf weken tussentijd.

Daarna dient de vaccinatie jaarlijks te worden herhaald, het liefst vlak voor het muggenseizoen (in mei), zodat paarden beschermd zijn tijdens de meest kritieke periode in augustus/september. Bescherming wordt twee weken na de basisvaccinatie bereikt.

Het is mogelijk om een individueel paard op stal te vaccineren. Het is niet noodzakelijk om de hele stal te vaccineren, zoals bij andere entingen tegen bijvoorbeeld influenza. Door te vaccineren is het paard beschermd. Het dier kan nog wel ziek worden, maar het ziekteproces verloopt minder heftig.

Als een paard naar het buitenland gaat of emotioneel/financieel waardevol is, is het sterk aan te raden om het paard te vaccineren. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar.

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer