Biggen+zijn+hele+leven+drager+van+trilbigvirus
Interview
© Twan Wiermans

Biggen zijn hele leven drager van trilbigvirus

Gerbert Oosterlaken uit Beers bouwde in 2013 een zeugenstal met vrijloopkraamhokken voor zeshonderd zeugen. Eerst ging het supergoed in de nieuwbouw, tot hij problemen kreeg met trilbiggen.

Wat gebeurde er?

'Het begon in 2015 met veel terugkomers onder de gelten. We dachten eerst aan PRRS-infectie. We leverden al een aantal jaren PRRS-vrije biggen en hadden ook het entschema fors afgebouwd.

Het is een ongrijpbaar en traagwerkend virus

Gerbert Oosterlaken, varkenshouder in Beers

'In het eerste kwartaal van 2016 hadden we een echte uitbraak van CT-APPV. Er waren tomen bij waarvan we in de eerste week 30 tot 40 procent kwijtraakten. Achteraf stel ik vast dat ik in de oude stal ook weleens shakende biggen heb gezien.'

En toen?

'Via de dierenarts kwam MSD Animal Health op ons bedrijf. Die had toen al aanwijzingen dat het om een virus ging. Met de kennis van toen hebben wij samen een plan gemaakt. Na vier maanden stelden we vast dat dat niet effectief was.'

Wat doet u nu?

'Toen draaiden we de strategie om van testen einde opfok naar begin opfok. We fokken al ruim twintig jaar onze eigen zeugen op. Potentiële opfokzeugjes hielden we per toom bij elkaar en testten we op zes weken. Dragers van het virus gaan naar de mesterij. Een positieve big scheidt een leven lang smetstof uit.

'Virusvrije biggen zetten we wel in. Zij kunnen later wel een besmetting oplopen, maar bouwen dan antistoffen op en smetten niet hun leven lang door. Dit doen we nu ruim tweeënhalf jaar. Waar het om draait is testen, testen en nog eens testen.'

Die aanpak is dus succesvol?

'Ja, maar afgelopen jaar hadden we wel weer een opleving. Minder erg dan in 2015-2016, maar toch. We houden zeugen op pariteit bij elkaar en er lopen nog wat oude, niet jong geteste zeugen die drager zijn, waardoor het virus af en toe opleeft.

'Wij zijn erachter gekomen dat het een lastig, ongrijpbaar en traagwerkend virus is. Dat maakt de ontwikkeling van een vaccin ook zo lastig. Ergens op enig moment moet je je zeugen besmetten, maar de vraag is wanneer. Uiteindelijk streven we nu naar een zeugenstapel die vrij is van het trilbigvirus.'

Wat hebt u verder veranderd?

'Biosecurity was altijd al ons ding, maar wij zijn er nog scherper op geworden. Je moet daar continu over nadenken. Bijvoorbeeld dat de zeugen niet lopen over beton waar een week eerder nog vleesvarkens zijn geladen. Dat is best een lastige.'

Hoe was het voor uzelf?

'Het heeft ons veel geld gekost. Maar het lastigste is dat je met dit soort situaties niet te koop loopt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer